poniedziałek, 7 listopada 2016

FARSZ JAJECZNO - PIECZARKOWY DO CIASTA NALEŚNIKOWEGO



Zapewne każdy z Was miewa  takie dni , że zostają mu jakieś produkty w lodówce i nie wie co z nimi począć. U mnie zazwyczaj z takich resztek powstaje pasta na kanapki, która znika w mgnieniu oka :)
Tym razem w grę wchodziły jajka na twardo.
Pierwszy pomysł jaki wpadł mi do głowy to kotlety , a ze w lodówce miałam jeszcze pieczarki i ser  powstał ten o to farsz do krokietów :)

Delikatny w smaku, inny...
Jeśli lubicie zieleninę możecie dodać do niego zieloną pietruszkę




SKŁADNIKI

300 g pieczarek ,
pokrojonych na pół

9-10 jajek, ugotowanych na twardo

125 g cebuli, pokrojonej na pół

zielona pietruszka, liście (opcjonalnie)

sól, pieprz wg uznania

2 łyżeczki (czubate) bulionu warzywnego wykonanego w TM

15 g oliwy

100 g sera żółtego 



Przykładowy przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie TUTAJ








WYKONANIE
  1. Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, zmiksować obr 10, przełożyć do miski
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować 3 s / obr 5
  3. Dodać oliwę, dusić 3 min / 100 C/ obr 1
  4. Dodać pieczarki , zmiksować 3 s /obr 4, zgarnąć kopystką na dno naczynia , dodać bulion i dusić bez miarki  13 min / 100 C / obr wsteczne 1. Przełożyć do pietruszki
  5. Do naczynia miksującego włożyć ser, zmiksować na drobno, przełożyć do pieczarek
  6. Do naczynia miksującego włożyć jaja, zmiksować 3 s / obr 6. Przełożyć do reszty farszu
  7. Dodać sól , pieprz, wymieszać 
  8. Nakładać na ciasto naleśnikowe, zawijać wg uznania



WSKAZÓWKI
  1. W razie potrzeby odcedzić pieczarki lub dłużej dusić bez miarki aby woda odparowała



Przepis autorski



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...