FARSZ JAJECZNO - PIECZARKOWY DO CIASTA NALEŚNIKOWEGO
Zapewne każdy z Was miewa takie dni , że zostają mu jakieś produkty w lodówce i nie wie co z nimi począć. U mnie zazwyczaj z takich resztek powstaje pasta na kanapki, która znika w mgnieniu oka :)
Tym razem w grę wchodziły jajka na twardo.
Pierwszy pomysł jaki wpadł mi do głowy to kotlety , a ze w lodówce miałam jeszcze pieczarki i ser powstał ten o to farsz do krokietów :)
Delikatny w smaku, inny...
Jeśli lubicie zieleninę możecie dodać do niego zieloną pietruszkę
SKŁADNIKI
300 g pieczarek , pokrojonych na pół
9-10 jajek, ugotowanych na twardo
125 g cebuli, pokrojonej na pół
zielona pietruszka, liście (opcjonalnie)
sól, pieprz wg uznania
2 łyżeczki (czubate) bulionu warzywnego wykonanego w TM
15 g oliwy
100 g sera żółtego
Przykładowy przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie TUTAJ
WYKONANIE
Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, zmiksować obr 10, przełożyć do miski
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, zmiksować 3 s / obr 5
Dodać oliwę, dusić 3 min / 100 C/ obr 1
Dodać pieczarki , zmiksować 3 s /obr 4, zgarnąć kopystką na dno naczynia , dodać bulion i dusić bez miarki 13 min / 100 C / obr wsteczne 1. Przełożyć do pietruszki
Do naczynia miksującego włożyć ser, zmiksować na drobno, przełożyć do pieczarek
Do naczynia miksującego włożyć jaja, zmiksować 3 s / obr 6. Przełożyć do reszty farszu
Dodać sól , pieprz, wymieszać
Nakładać na ciasto naleśnikowe, zawijać wg uznania
WSKAZÓWKI
W razie potrzeby odcedzić pieczarki lub dłużej dusić bez miarki aby woda odparowała