Świetny jako zamiennik białego pieczywa. Smakowity, zdrowy i bardzo ładnie prezentuje się również na talerzu:)
Pierwszy raz zrobiłam go z samej gryki wg proporcji Edyty z bloga Przy Zielonym Stole, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie poeksperymentowała :)
SKŁADNIKI
200 g gryki , suchej, palonej lub nie ( można pół na pół )
100 g kaszy jaglanej, suchej
1/2 łyżeczki soli
300 -310 g wody gazowanej
odrobina oleju do posmarowania wierzchu
sezam, czarnuszka lub siemię lniane do posypania
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 C (góra- dół)
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
Do naczynia miksującego odmierzyć kasze, zmiksować ok 1 min / obr 10. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
Dodać wodę i sól, zmiksować 20 s / obr 7
W razie potrzeby zgarnąć kopystką i zmiksować ponownie
Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia na grubość ok 1 cm. Wyrównać mokrą łyżką. Posmarować olejem, oprószyć sezamem