wtorek, 15 listopada 2016

KRAKERS GRYCZANO - JAGLANY

Świetny jako zamiennik białego pieczywa. Smakowity, zdrowy i bardzo ładnie prezentuje się również na talerzu:)
Pierwszy raz zrobiłam go z samej gryki wg proporcji Edyty z bloga Przy Zielonym Stole, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie poeksperymentowała :)





SKŁADNIKI

200 g gryki , suchej, palonej lub nie ( można pół na pół )

100 g kaszy jaglanej, suchej

1/2 łyżeczki soli

300  -310 g wody gazowanej

odrobina oleju do posmarowania wierzchu

sezam, czarnuszka lub siemię lniane do posypania





WYKONANIE
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 C (góra- dół)
  2. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia
  3. Do naczynia miksującego odmierzyć kasze, zmiksować ok 1 min / obr 10. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
  4. Dodać wodę i sól, zmiksować 20 s / obr 7
  5. W razie potrzeby zgarnąć kopystką i zmiksować ponownie
  6. Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia na grubość ok 1 cm. Wyrównać mokrą łyżką. Posmarować olejem, oprószyć sezamem
  7. Piec 35-40 min  w 180 C (góra- dół)


WSKAZÓWKI
  1. Ciasto zajmuje połowę blachy z piekarnika 
  2. Porcję można podwoić
  3. Najlepszy zaraz po upieczeniu
  4. Grykę niepaloną można  podprażyć na patelni 
Przepis autorski




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...