wtorek, 25 października 2016

AROMATYCZNA ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI z kalarepą i czerwoną papryką




SKŁADNIKI

700 g dyni hokkaido ze skórką , bez pestek, pokrojonej na większe kawałki

1/2 kalarepy ze skórą

1/2 czerwonej papryki ze skórą

1/2 czosnku w łupince

700 g wody

2 łyżeczki bulionu warzywnego, czubate

1 płaska łyżeczka wędzonej papryki

1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki suszonego imbiru lub odrobina świeżego (może nadać ostrości)

1/4 łyżeczki ostrej papryki

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

20 g oleju 

gałązka rozmarynu, tylko liście  (dl ok 20-25 cm)

1 pomarańcza (opcjonalnie)

świeży tymianek (opcjonalnie)


WYKONANIE
  1. Dynię pozbawić pestek,  pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać) , piec 30 min (góra - dół)  razem z kalarepą, papryką i czosnkiem (nic nie obieramy) w temperaturze 200 C
  2. Po pieczeniu, paprykę obrać ze skórki i pozbawić pestek. Kalarepę i czosnek obrać ze skórki.
  3. Wszystkie upieczone warzywa włożyć do naczynia miksującego (można dodać na tym etapie również świeży imbir), zmiksować 10 s / obr 5
  4. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego
  5. Dodać 700 g wody, bulion warzywny, wędzoną paprykę, pieprz , kurkumę, kolendrę, rozmaryn,oliwę, ostrą paprykę, sól, gotować 15 min 98 C/ obr 1
  6. Pod koniec gotowania (2-3 min przed) dodać gałkę koniec zmiksować zupę 30 s / obr 8-9 
  7. Najlepsza na drugi dzień :)

WSKAZÓWKI
  1. Na talerzu można wycisnąć odrobinę soku z pomarańczy (opcjonalnie)
  2. Dynię miksujemy ze skórką.
Przepis autorski




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...