AROMATYCZNA ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI z kalarepą i czerwoną papryką
SKŁADNIKI
700 g dyni hokkaido ze skórką , bez pestek, pokrojonej na większe kawałki
1/2 kalarepy ze skórą
1/2 czerwonej papryki ze skórą
1/2 czosnku w łupince
700 g wody
2 łyżeczki bulionu warzywnego, czubate
1 płaska łyżeczka wędzonej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki suszonego imbiru lub odrobina świeżego (może nadać ostrości)
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
20 g oleju
gałązka rozmarynu, tylko liście (dl ok 20-25 cm)
1 pomarańcza (opcjonalnie)
świeży tymianek (opcjonalnie)
WYKONANIE
Dynię pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać) , piec 30 min (góra - dół) razem z kalarepą, papryką i czosnkiem (nic nie obieramy) w temperaturze 200 C
Po pieczeniu, paprykę obrać ze skórki i pozbawić pestek. Kalarepę i czosnek obrać ze skórki.
Wszystkie upieczone warzywa włożyć do naczynia miksującego (można dodać na tym etapie również świeży imbir), zmiksować 10 s / obr 5