piątek, 21 października 2016

OBŁĘDNE MASŁO OLIWKOWE


Dziś mam dla Was przepyszne masełko. Nie bez powodu piszę o nim, ze jest obłędne - nie można mu się oprzeć :)


SKŁADNIKI

liście zielonej pietruszki (3-4 gałązki)

2 ząbki czosnku

 30 g zielonych oliwek

30 g czarnych oliwek

1/3 łyżeczki soli

tabasco dla ostrości (opcjonalnie) 

400 g śmietany 30 %




WYKONANIE
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki poza śmietaną i tabasco, zmiksować 2 s / obr 7
  2. Nałożyć motylek, dodać śmietanę, ubijać do czasu aż usłyszymy charakterystyczny dźwięk oddzielania się maślanki - ok 1 - 3 minuty
  3. Wyjąć motylka i włożyć koszyczek, odcedzić masło
  4. Zalać zimną wodą , opłukać i odcedzić - krok powtórzyć 2 - 3 razy.
  5. Wyjąć koszyczek, kopystką dociskać masło aby usunąć resztki maślanki
  6. Wyłożyć na talerzyk i podawać z pieczywem


WSKAZÓWKI
  1. Po odcedzeniu z maślanki można dodać tabasco dla ostrości, wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...