OBŁĘDNE MASŁO OLIWKOWE
Dziś mam dla Was przepyszne masełko. Nie bez powodu piszę o nim, ze jest obłędne - nie można mu się oprzeć :)
SKŁADNIKI
liście zielonej pietruszki (3-4 gałązki)
2 ząbki czosnku
30 g zielonych oliwek
30 g czarnych oliwek
1/3 łyżeczki soli
tabasco dla ostrości (opcjonalnie)
400 g śmietany 30 %
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki poza śmietaną i tabasco, zmiksować 2 s / obr 7
- Nałożyć motylek, dodać śmietanę, ubijać do czasu aż usłyszymy charakterystyczny dźwięk oddzielania się maślanki - ok 1 - 3 minuty
- Wyjąć motylka i włożyć koszyczek, odcedzić masło
- Zalać zimną wodą , opłukać i odcedzić - krok powtórzyć 2 - 3 razy.
- Wyjąć koszyczek, kopystką dociskać masło aby usunąć resztki maślanki
- Wyłożyć na talerzyk i podawać z pieczywem
WSKAZÓWKI
- Po odcedzeniu z maślanki można dodać tabasco dla ostrości, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz