czwartek, 6 października 2016

SŁODKIE OKRĄGLACZKI


 


Słodkie okrąglaczki to moja zmodyfikowana , zdrowsza wersja "ciasteczek na myślenie". Uwielbia je cała nasza rodzina, zapraszam :)
 
 
SKŁADNIKI
 

100 g suszonych daktyli
 
85 g oleju kokosowego do pieczenia
 
60 g masła orzechowego
 
1 jajko lniane (przepis TUTAJ)
 
40 g żurawiny suszonej
 
40 g gorzkiej czekolady
 
40 g orzechów włoskich
 
150 g płatków naturalnych
( do wyboru żytnie, gryczane, orkiszowe)

30 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850
 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 





WYKONANIE
  1. Daktyle zalać ciepłą/gorącą ale nie wrzącą wodą, odstawić na pół godziny.
  2. Do naczynia miksującego włożyć żurawinę, czekoladę, orzechy, zmiksować 10 s / obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć daktyle, zmiksować 5s / obr 10, przełożyć do innego naczynia
  4. Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, podgrzać 1,5 min / 60 C / obr 1, dodać zmiksowane daktyle, masło orzechowe, jajko lniane, wymieszać 15 s / obr 4
  5. Dodać płatki owsiane, , mąkę pszenną i proszek do pieczenia , wymieszać 15 s/ obr 5.
  6. Dodać rozdrobnione orzechy, czekoladę i żurawinę , wymieszać 5 s / obr wsteczne 4
  7. Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra -dół) 
  8. Z masy formować kuleczki (średnica ok 3 cm), spłaszczać i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piec 10 min w 200 C. Upieczone ciastka od razu wyłożyć na kratkę i odstawić do ostudzenia

WSKAZÓWKI
  1. Orzechy można zastąpić ekspandowaną kaszą jaglaną, amarantusem itp
  2. Przepis na jajko lniane znajdziesz TUTAJ
  3. Świeżo upieczone ciastka są miękkie, po ostygnięciu stają się kruche.
Przepis autorski



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...