Słodkie okrąglaczki to moja zmodyfikowana , zdrowsza wersja "ciasteczek na myślenie". Uwielbia je cała nasza rodzina, zapraszam :)
SKŁADNIKI
100 g suszonych daktyli
85 g oleju kokosowego do pieczenia
60 g masła orzechowego
1 jajko lniane (przepis TUTAJ)
40 g żurawiny suszonej
40 g gorzkiej czekolady
40 g orzechów włoskich
150 g płatków naturalnych
( do wyboru żytnie, gryczane, orkiszowe)
( do wyboru żytnie, gryczane, orkiszowe)
30 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Daktyle zalać ciepłą/gorącą ale nie wrzącą wodą, odstawić na pół godziny.
- Do naczynia miksującego włożyć żurawinę, czekoladę, orzechy, zmiksować 10 s / obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć daktyle, zmiksować 5s / obr 10, przełożyć do innego naczynia
- Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, podgrzać 1,5 min / 60 C / obr 1, dodać zmiksowane daktyle, masło orzechowe, jajko lniane, wymieszać 15 s / obr 4
- Dodać płatki owsiane, , mąkę pszenną i proszek do pieczenia , wymieszać 15 s/ obr 5.
- Dodać rozdrobnione orzechy, czekoladę i żurawinę , wymieszać 5 s / obr wsteczne 4
- Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra -dół)
- Z masy formować kuleczki (średnica ok 3 cm), spłaszczać i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10 min w 200 C. Upieczone ciastka od razu wyłożyć na kratkę i odstawić do ostudzenia
- Orzechy można zastąpić ekspandowaną kaszą jaglaną, amarantusem itp
- Przepis na jajko lniane znajdziesz TUTAJ
- Świeżo upieczone ciastka są miękkie, po ostygnięciu stają się kruche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz