środa, 3 sierpnia 2016

WEGAŃSKA TARTA Z OWOCAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ


        
         Bardzo lubię ten przepis. Całkowicie wegański i zdrowy. Jeśli  macie wątpliwości i nie chcecie eksperymentować z wegańskimi smakami polecam użyć ulubionego przepisu na  ciasto na tartę. Wegańska masa budyniowa jest dość specyficzna w smaku (my lubimy), mozecie zrobić tradycyjną masę budyniową na żółtkach  i mleku krowim tak jak z przepisu na bułeczki drożdżowe z budyniem i jabłkami tylko bardziej ją zagęśćić mąką ziemniaczaną...mozecie dodać białej czekolady lub odrobinę masła. Powodzenia :)

 

SKŁADNIKI 


Na ciasto:

50 g pomarańczy, obranej ze skórki

260 - 300 g mąki pszennej, pełnoziarnistej

 50 - 70  g cukru brązowego lub innego słodu

100 g oleju kokosowego lub wegańskiej margaryny

szczypta soli



Na masę budyniową:

500 g mleka roślinnego 
(kokosowe, ryżowe)

10 g soku z cytryny
 
(może być więcej wedle uznania)

1 laska wanilii

2 - 3 łyżli mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka agaru


Dodatkowo:

kwaśne owoce(np.owoce jagody, maliny, jeżyny, porzeczki)

filety z  pomarańczy
 
(wystarczy 1 owoc)



Dodatkowo potrzebne będzie:

u nas :prostokątna blaszka do tarty o wymiarach 35 x 13 cm (najlepiej z wyciąganym dnem) lub foremki na babeczki

oliwa i bułka tarta  do opruszenia blaszki (opcjonalnie)

papier do pieczenia

obciążniki do tarty lub nasiona fasoli czy ryżu 






WYKONANIE

Ciasto:
  1. Do naczynia miksującego włozyć pomarańczę, zmiksować 20 s / obr.7
  2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min / obroty interwał lub 20 s / obr 4
  3. Ciasto wyłożyć / wsypać na blaszkę mocno dociskając do brzegów, włożyć do lodówki na ok 30 min
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 C (góra - dół)
  5. Tartę nakłuć widelcem, wyłożyć pergaminem i obciążyć np fasolą
  6. Piec z pergaminem i obciążeniem ok 20  minut, a następnie przyrumienić bez pergaminu i obciązenia 5 minut.


Masa budyniowa:
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko
  2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć z niej ziarna i wraz ze skórką dodać do mleka
  3. Dodać syrop z agawy, zagotować 8 min / 100 C / obr 1
  4. Wyjąć laskę wanilii, dodać cytrynę, mąkę ziemniaczaną i agar, zmiksować 3 s / obr 8
  5. Załozyć motylek, gotować bez miarki 8 min/100 C / obr 1
  6. Zdjać pokrywę i pozostawić do ostygnięcia, a następnie wylać masę na ciasto i posypać owocami
  7. Odstawic na noc do lodówki aby masa zgęstniała



WSKAZÓWKI

  1. Lepiej aby olej miał stałą konsystencję
  2. FILETY Z POMARAŃCZY: Obieramy pomarańczę razem z białąbłonką (do tego najlepiej przyda się nóż). Następnie wycinamy miąż pomiędzy środkowymi błonkami, tak aby otrzymać kształt "rogalików" bez skórki
  3. Zamiast agaru do zagęszczenia masy można dodać np. więcej mąki ziemniaczanej

ciasto nakłuć widelcem
obciążyć ciasto np. fasolą
tarta z tradycyjną masą budyniową

tarta z tradycyjną masą budyniową

tarta z tradycyjną masą budyniową




Przepis autorski




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...