(może być więcej wedle uznania)
(wystarczy 1 owoc)
- Do naczynia miksującego włozyć pomarańczę, zmiksować 20 s / obr.7
- Dodać pozostałe składniki, wyrobić 2 min / obroty interwał lub 20 s / obr 4
- Ciasto wyłożyć / wsypać na blaszkę mocno dociskając do brzegów, włożyć do lodówki na ok 30 min
- Piekarnik rozgrzać do 180 C (góra - dół)
- Tartę nakłuć widelcem, wyłożyć pergaminem i obciążyć np fasolą
- Piec z pergaminem i obciążeniem ok 20 minut, a następnie przyrumienić bez pergaminu i obciązenia 5 minut.
- Do naczynia miksującego wlać mleko
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć z niej ziarna i wraz ze skórką dodać do mleka
- Dodać syrop z agawy, zagotować 8 min / 100 C / obr 1
- Wyjąć laskę wanilii, dodać cytrynę, mąkę ziemniaczaną i agar, zmiksować 3 s / obr 8
- Załozyć motylek, gotować bez miarki 8 min/100 C / obr 1
- Zdjać pokrywę i pozostawić do ostygnięcia, a następnie wylać masę na ciasto i posypać owocami
- Odstawic na noc do lodówki aby masa zgęstniała
- Lepiej aby olej miał stałą konsystencję
- FILETY Z POMARAŃCZY: Obieramy pomarańczę razem z białąbłonką (do tego najlepiej przyda się nóż). Następnie wycinamy miąż pomiędzy środkowymi błonkami, tak aby otrzymać kształt "rogalików" bez skórki
- Zamiast agaru do zagęszczenia masy można dodać np. więcej mąki ziemniaczanej
tarta z tradycyjną masą budyniową |
tarta z tradycyjną masą budyniową |
tarta z tradycyjną masą budyniową |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz