poniedziałek, 2 listopada 2015

BUŁECZKI DROŻDZOWE Z BUDYNIEM I JABŁKAMI

Przepis na bułeczki znalazłam na Przepisowni. Ciasto troszkę zmodyfikowałam i dodałam do nadzienia jabłka. Masę budyniową możecie wzbogacić o białą czekoladę jeśli lubicie.



  SKŁADNIKI

Nadzienie
1 -2 opakowania  budyniu w proszku.
 
waniliowego bądź śmietankowego , bez cukru

300ml mleka na 1 opakowanie budyniu

3 - 5 łyżek cukru,
do posłodzenia budyniu

3 jabłka,
obrane, pozbawione gniazd, pokrojone w grubszą kostkę

1 łyżka masła

1 łyżka cukru brązowego

kilka goździków

cynamon (opcjonalnie)



Ciasto
250 ml mleka

40 - 60 g cukru

500 g mąki

1 paczuszka proszku do pieczenia

1 żółtko

85 g oleju

szczypta soli

20 g drożdży świeżych




WYKONIANIE

Nadzienie

1.   Z podanych składników (budyń, mleko, cukier)  ugotować budyń. Pozostawić do wystygnięcia.

2.     Jabłka poddusić lekko na maśle z dodać cukier i goździki i dusić jeszcze troszkę. Odstawić.



 Ciasto

1.    Do naczynia miksującego włożyć mleko, drożdże i cukier , podgrzać 37°/2 min/ obr. 2

2.     Dodajemy pozostałe składniki 5 min/obroty interwał

3. Z ciasta uformować wałek, podzielić na 10-12 części, każdą część rozwałkować w kształcie prostokąta zrobić 4-5 nacięć (jak na zdjęciu)




4.  Nałożyć porcję nadzienia (budyń i przygotowane jabłka ) na część bez nacięć i zwinąć. Posmarować białkiem. Mozna obsypać cukrem. Piec 15-20 min w 200°C







WSKAZÓWKI

1.          Do budyniu możecie  dodać białą czekoladę

2.          Jabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi

3.          Przepis na TM5, TM31, TM21

Przepis: Przepisownia.pl /użytkownik Kachna70 –
zmodyfikowałam ciasto, do nadzienia dodałam jabłka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...