piątek, 15 lipca 2016

HUMUS Z KISZONYM OGÓRKIEM I CZARNUSZKĄ

Dziś kolejna warjacja humusu. Zapewnia ostro - kwaśne doznania dla podniebienia :)





SKŁADNIKI

200 g ugotowanej ciecierzycy

150 g kiszonych ogórków

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka czarnuszki

sól do smaku (wg uznania)

30 g oliwy z oliwek lub oleju sezamowego

ok 30 g wody (badź tyle  ile zabierze pasta)

kilka łyzek pasty tahini (opcjonalnie)




WYKONANIE
  1. Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, zmiksować 20 s / obr 6 - 8. Zgarnąć kopystka na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać pozostałe składiki, zmiksować 10 s / obr 5. Zgarnąć kopstką.
  3. Czynność z pkt 2 powtórzyć aż do uzyskania gładkiej masy 

WSKAZÓWKI

  1. Jeśli masa będzie dla Was zbyt gęsta można dodać więcej oliwy lub  wody niegazowananej
Przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...