HUMUS Z KISZONYM OGÓRKIEM I CZARNUSZKĄ
Dziś kolejna warjacja humusu. Zapewnia ostro - kwaśne doznania dla podniebienia :)
SKŁADNIKI
200 g ugotowanej ciecierzycy
150 g kiszonych ogórków
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka czarnuszki
sól do smaku (wg uznania)
30 g oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
ok 30 g wody (badź tyle ile zabierze pasta)
kilka łyzek pasty tahini (opcjonalnie)
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, zmiksować 20 s / obr 6 - 8. Zgarnąć kopystka na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe składiki, zmiksować 10 s / obr 5. Zgarnąć kopstką.
- Czynność z pkt 2 powtórzyć aż do uzyskania gładkiej masy
WSKAZÓWKI
- Jeśli masa będzie dla Was zbyt gęsta można dodać więcej oliwy lub wody niegazowananej
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz