BRIOSZKI Z KOKOSOWĄ NUTĄ
Mięciutkie ciasto drożdżowe o delikatnym , przyjemnym kokosowym zapachu. Przepyszne z dżemem czy jogurtem owocowym. Najlepsze na ciepło :)
SKŁADNIKI
500 mąki orkiszowej (TYP 650)
250 g mleka roślinnego, ryżowego
30 g drożdży
120 g oleju kokosowego
2 łyżki cukru
20 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
1/2 łyżeczki soli
sezam do obsypania
Dodatkowo:
tortownica o wymiarach 24-26 cm
papier do pieczenia
pędzel
odrobina wody
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć mąkę, mleko,olej słonecznikowy, drożdże, cukier , sól, olej kokosowy, wyrobić ciasto 2 min / obroty interwał
- Ciasto przełożyć do miski i odstawić pod przykryciem na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować oliwą.
- Ciasto dzielimy na 7-9 równych kulek. Jedną kulkę kladziemy na środku tortownicy , resztę dookoła. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min , aż urosną.
- Piekarnik rozgrzać do 180 C (góra - dół).
- Wyrośnięte brioszki posmarować wodą i obsypać sezamem
- Piec brioszki 25 - 30 min. Jeśli zrobią się już ładnie rumiane , a czas pieczenia jeszcze pozostanie to można wyłączyć górną grzałkę
- Podawać jeszcze ciepłe z dżemem, musem owocowym, jogurtem owocowym
WSKAZÓWKI
- Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną TYP 550-650
- Brioszki nie są za słodkie, więc równie wyśmienicie będą smakowały z różnymi wytrawnymi pastami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz