środa, 6 lipca 2016

BRIOSZKI Z KOKOSOWĄ NUTĄ

Mięciutkie ciasto drożdżowe o delikatnym , przyjemnym kokosowym zapachu. Przepyszne z dżemem czy jogurtem owocowym. Najlepsze na ciepło :)





SKŁADNIKI

500  mąki orkiszowej (TYP 650)

250 g mleka roślinnego, ryżowego

30 g drożdży

120 g oleju kokosowego

2 łyżki cukru

20 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego

1/2 łyżeczki soli

sezam do obsypania




Dodatkowo:

tortownica o wymiarach 24-26 cm

papier do pieczenia

pędzel

odrobina wody





WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć mąkę, mleko,olej słonecznikowy, drożdże, cukier , sól, olej kokosowy, wyrobić ciasto 2 min / obroty interwał
  2. Ciasto przełożyć do miski i odstawić pod przykryciem na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować oliwą.
  4. Ciasto dzielimy na 7-9 równych kulek. Jedną kulkę kladziemy na środku tortownicy , resztę dookoła. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min , aż urosną.







  1. Piekarnik rozgrzać do 180 C (góra - dół). 
  2. Wyrośnięte brioszki posmarować wodą i obsypać sezamem
  3. Piec brioszki 25 - 30 min. Jeśli zrobią się już ładnie rumiane , a czas pieczenia jeszcze pozostanie to można wyłączyć górną grzałkę
  4. Podawać jeszcze ciepłe z dżemem, musem owocowym, jogurtem owocowym



WSKAZÓWKI

  1. Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną TYP 550-650
  2. Brioszki nie są za słodkie, więc równie wyśmienicie będą smakowały z różnymi wytrawnymi pastami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...