tylko biała część, pokroić na 4 cm kawałki
pelnoziarnistej
- Piekarnik rozgrzać do temp. 230 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier posmarować oliwą odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s / obr 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pora,rozdrobnić 5 s / obr 6. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać cukinia, ponownie rozdrobnić 5s / obr 6.
- Dodać masło, dusić, 3min. / 120 C/ obr 1
- Dodać mąkę, jajka , śmietanę, sól, pieprz, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s / obr 3.
- Placki nakładać łyżka na blachęzachowując 1 cm odstępu, posypać parmezanem. Piec 15 - 20 min (230C).
- Podawać z dipem bazyliowym.
- Placuszki piekłam na 2 tury
- Mąkę pełnoziarnistą można zamienić zwykłą pszenną jeśli jest taka potrzeba
- Śmietanę zamieniłam na jogurt naturalny
- Na koniec placuszki można obsypać jeszcze pozostałym parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz