wtorek, 5 lipca 2016

PLACKI CUKINIOWE Z DIPEM BAZYLIOWYM







SKŁADNIKI 
(na 3-4 porcje)


Na placki:

oliwa z oliwek, 
do natłuszczenia blachy

100 g sera parmezan, 
pokrojonego na kawałki

20 g cebuli szalotki

80 g pora,
tylko biała część, pokroić na 4 cm kawałki

250 g cukini, pokrojonej na kawałki

20 g masła

120 g mąki pszennej,
 
pelnoziarnistej

2 jajka

2 łyżki śmietany, 36 % tłuszczu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu 
czarnego, mielonego



Składniki na DIP znajdziecie TUTAJ



Dodatkowo:

blacha, pędzel  i papier do pieczenia





WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 230 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, papier posmarować oliwą odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s / obr 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pora,rozdrobnić 5 s / obr 6. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać cukinia, ponownie rozdrobnić 5s / obr 6.
  4. Dodać masło, dusić, 3min. / 120 C/ obr 1
  5. Dodać mąkę, jajka , śmietanę, sól, pieprz, wymieszać przy pomocy kopystki 20 s /  obr 3.
  6. Placki nakładać łyżka na blachęzachowując 1 cm odstępu, posypać parmezanem. Piec 15 - 20 min (230C). 
  7. Podawać z dipem bazyliowym.


WSKAZÓWKI
  1. Placuszki piekłam na 2 tury
  2. Mąkę pełnoziarnistą można zamienić zwykłą pszenną jeśli jest taka potrzeba
  3. Śmietanę zamieniłam na jogurt naturalny
  4. Na koniec placuszki można obsypać jeszcze pozostałym parmezanem

Przepis: Książka "Sezon na Thermomix"




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...