HOT GUACAMOLE
Uwielbiam !!! Ot tyle w temacie :)
SKŁADNIKI
50 g cebuli
5 g ostrej papryczki ,np. peperoni (ok 4-5 cm)
100 g ogórków kiszonych
50 g czerwonej papryki
1 awokado, dojrzałe, miękkie
1 - 2 szczypty soli
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i peperoni, zmiksować 3 s / obr 6. Zgarnąć kopystką na dno naczynia
- Dodać ogórki i paprykę czerwoną, zmiksować 3 s / obr 5-6
- Dodać sól, łyżką wyskrobać ze skórki awokado, wymieszać 5 s / obr wsteczne 3
- Nakładać na chlebek najlepiej zaraz po przygotowaniu
- UWIELBIAM :)
WSKAZÓWKI
- Guacamole nie powinno być jednolitą papką, dlatego właśnie pod koniec używam obrotów wstecznych i zostawiam nieco nierozdrobnione kawałeczki awokado.
- Guacamole najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ma też wtedy najpiękniejsze kolory
- Jeśli chcecie podać guacamole później pomiędzy wykrojone kawałki awokado wkładamy wykrojoną wcześniej pestkę. Dodatkowo możemy skropić miąższ sokiem z limonki. Dzięki tym zabiegom nasze smarowidło nie ściemnieje tak szybko.
- Awokado musi być bardzo dojrzałe, czyli na tyle miękkie, aby naciśnięte palcem dało się z łatwością odkształcić. Powinno też być idealnie zielone, bez brązowych smug, „ciemnych, zgniłych siniaków” lub pleśniejących części w środku . Część łącząca owoc z łodyżką powinna być jasna, wtedy możecie mieć pewność , ze będzie również zdrowe.
- Jeżeli kupisz niedojrzałe awokado, połóż je w kuchni w zacienionym miejscu. Pamiętaj , ze awokado bardzo szybko dojrzewa. W ciągu kilku dni piękny, zielony owoc może nabrać brązowych plam i gnić.
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz