czwartek, 11 sierpnia 2016

HOT GUACAMOLE

Uwielbiam !!!  Ot tyle w temacie  :) 






SKŁADNIKI

50 g cebuli

5 g ostrej papryczki ,np. peperoni (ok 4-5 cm)

100 g ogórków kiszonych 

50 g czerwonej papryki

1 awokado, dojrzałe, miękkie

1 - 2 szczypty soli






WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i peperoni, zmiksować 3 s / obr 6. Zgarnąć kopystką na dno naczynia
  2. Dodać ogórki i paprykę czerwoną, zmiksować 3 s / obr 5-6
  3. Dodać sól, łyżką wyskrobać ze skórki awokado, wymieszać 5 s / obr wsteczne 3
  4. Nakładać na chlebek najlepiej zaraz po przygotowaniu
  5. UWIELBIAM :)



WSKAZÓWKI
  1. Guacamole  nie powinno być jednolitą papką, dlatego właśnie pod koniec używam obrotów wstecznych i zostawiam nieco nierozdrobnione kawałeczki awokado.
  2. Guacamole najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ma też wtedy najpiękniejsze kolory
  3. Jeśli chcecie podać guacamole później pomiędzy wykrojone kawałki awokado wkładamy wykrojoną wcześniej pestkę. Dodatkowo możemy skropić miąższ sokiem z limonki. Dzięki tym zabiegom nasze smarowidło nie ściemnieje tak szybko.
  4. Awokado musi być bardzo dojrzałe, czyli na tyle miękkie, aby naciśnięte palcem dało się z łatwością odkształcić. Powinno też być idealnie zielone, bez brązowych smug, „ciemnych, zgniłych  siniaków”  lub pleśniejących części w środku . Część łącząca owoc z łodyżką powinna być jasna, wtedy możecie mieć pewność , ze będzie również zdrowe.
  5.   Jeżeli kupisz niedojrzałe awokado, połóż je w kuchni w zacienionym miejscuPamiętaj , ze awokado bardzo szybko dojrzewa. W ciągu  kilku dni  piękny, zielony owoc może nabrać brązowych plam i gnić.
Przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...