lub 1 opakowanie cukru wanilinowego lub olejku
(słonecznikowego, rzepakowego)
- Żółtka oddzielić od białek.
- Z białek ubić pianę ze szczyptą soli 3 min / 37 C / obr 4 Ubijanie zakończyć wcześniej bądź przedłużyć do momentu ubicia. Przełożyć pianę do większej miski
- Zółtka, cukier i cukier waniliowy włożyć do naczynia miksującego, utrzeć 30 s / obr 4
- Dodać jogurt, olej, budyń, wymieszać 1 min / obr 3
- Masę przelać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką
- Piekarnik nagrzać do 180 C (góra - dół).
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na spód herbatniki (połamać w razie potrzeby)
- Wylać masę
- Pieć w piekarniku ok 50-60 min
- Po upieczeniu ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- Po wystygnięciu polać kremem cytrynowym
- Można tez udekorować polewą czekoladową (przepis TUTAJ) i owocami
- Skórkę z obu cytryn zetrzeć na tarce
- Do naczynia miksującego wbić jajka i dodać cukier, zmiksować 6 s / obr 4 a następnie podgotować 2 min / Varoma/ obr 2
- Dodać sok z cytryn, otartą skórkę , masło, gotować do zgęstnienia kremu ok 5 -7 min / 110 C / obr 2
- Pod koniec zmiksować 10 s / obr 7 i polać sernik.
- Pozostawić do ostygnięcia i polać czekoladą
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Można sobie pomóc i włożyć na chwilę jajka, jogurty do ciepłej, ale nie gorącej wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz