SKŁADNIKI
Ciasto
30
g oliwy z oliwek
220
g wody o temp pokojowej
1
łyżeczka cukru
20
g świeżych drożdży,
pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych
pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych
420
g mąki pszennej
1
łyżeczka soli
Farsz
30 g masła
80 g cebuli
2 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów
110 g sera żółtego
1 słoiczek kaparów
50 g ulubionej wędliny
1 puszka tuńczyka w sosie
własnym
wegeta
zioła prowansalskie
WYKONANIE
Ciasto
1. Przygotować
stolnicę bądź miskę- obsypać mąką.
2. Do naczynia
miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać 20
s / obr 2
3. Dodać mąkę,
oliwę z oliwek i sól , wyrobić 2
min / funkcja wyrabiania. Ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką ,
rozwałkować, pociąć na kwadraty.
4. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem,
odstawić
5. Piekarnik rozgrzać do temp 250 C
Farsz
1. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min / 60 C/ obr 2. Posmarować masłem każdy
kawałek ciasta.
3. Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 3 s/ obr 5. Obsypać każdy kawałek
ciasta a następnie obsypać wegetą
4. Do naczynia miksującego włożyć wędlinę pokrojoną na kawałki.
Rozdrobnić 3 s /obr 5 .Wędliną obsypać
połowę ciasta, na resztę nałożyć odcedzonego tuńczyka z puszki
5. Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory (można dać
więcej jeśli lubicie) rozdrobnić 3 s /
obr 5. Ułożyć na tuńczyku i szynce.
6. Na koniec wszystkie kawałki ciasta obsypać kaparami i ziołami
7. Włożyć do piekarnika na 8
min i piec w temp 250 C, a następnie
zmniejszyć temp do 180 i piec 3-5 min, Az ciasto się lekko
zarumieni
8. Koniecznie podawać z sosem czosnkowym. Przepis znajdziecie TUTAJ
WSKAZÓWKI
1. Przepis na TM5, TM31, TM21
2. Zamiast maki pszennej możecie dodać orkiszową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz