wtorek, 13 października 2015

PRZEKĄSKA NA SPODZIE OD PIZZY




SKŁADNIKI

Ciasto

30 g oliwy z oliwek

220 g wody o temp pokojowej

1 łyżeczka cukru

20 g świeżych drożdży,
pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych

420 g mąki pszennej

1 łyżeczka soli





Farsz
30 g masła

80 g cebuli

2 ząbki czosnku

8  suszonych pomidorów

110 g sera żółtego

1 słoiczek kaparów

50 g ulubionej wędliny

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

wegeta

zioła prowansalskie





WYKONANIE

Ciasto 
1.          Przygotować stolnicę bądź miskę- obsypać mąką.

2.          Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać 20 s / obr 2

3.          Dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól , wyrobić 2 min / funkcja wyrabiania. Ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką , rozwałkować, pociąć na kwadraty.

4.     Układać na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić

5.     Piekarnik rozgrzać do temp 250 C



Farsz
1.  Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 min / 60 C/ obr 2. Posmarować masłem każdy kawałek ciasta.

3.   Do naczynia włożyć cebulę i czosnek, posiekać 3 s/ obr 5. Obsypać każdy kawałek ciasta a następnie obsypać wegetą

4.      Do naczynia miksującego włożyć wędlinę pokrojoną na kawałki. Rozdrobnić 3 s /obr 5 .Wędliną obsypać połowę ciasta, na resztę nałożyć odcedzonego tuńczyka z puszki

5.    Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory (można dać więcej jeśli lubicie) rozdrobnić 3 s / obr 5. Ułożyć na tuńczyku i szynce.

6.       Na koniec wszystkie kawałki ciasta obsypać kaparami i ziołami

7.     Włożyć do piekarnika na 8 min i piec w temp 250 C, a następnie zmniejszyć temp do 180  i piec 3-5 min, Az ciasto się lekko zarumieni

8.       Koniecznie podawać z sosem czosnkowym. Przepis znajdziecie TUTAJ




WSKAZÓWKI

1.        Przepis na TM5, TM31, TM21

2.         Zamiast maki pszennej możecie dodać orkiszową

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...