Pomidory z jogurtem już dawno gościły u mnie na stole, jednak dopiero
ostatnio na chrzcinach małego Jasia zdałam sobie sprawę, że w takim wydaniu
mogą być również świetnym poczęstunkiem
dla gości. Dzięki Stefan za pomysł J Wyśmienite również na
grilla.
SKŁADNIKI
120 sera żółtego
2 – 3 pomidory, obrane ze skorki
szczypior wg uznania
sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
100 g jogurtu naturalnego
50 g majonezu
sól / pieprz do smaku
WYKONANIE
1. Ser pokroić na większe, równomierne kawałki. Włożyć do
naczynia miksującego, zmiksować 10 s /
obr 5. Przełożyć do innego naczynia.
2. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki, ułożyć na talerzu wg uznania
3. Szczypior umyć , skroić nożem, lekko osolić, posypać
pomidory
4. Przygotować sos: wszystkie składniki wkładamy do naczynia i miksujemy 10 s / obr 8 . Polewamy nim pomidory
5. Na sos posypujemy ser, podajemy zaraz po przygotowaniu.
Pomidory mają tendencję do wypuszczania soku jeśli będą stały zbyt długo tak
przygotowane.
- przepis autorski -
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz