piątek, 16 października 2015

DESER KOKOSOWY Z DYNIĄ



SKŁADNIKI
(8-12 sztuk)

100 g ryżu, białego

1200 g wody

400 g dyni,
Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych,
pokrojonej na kawałki lub dyni rozmrożonej

200 g mleczka kokosowego

80 – 100 g cukru trzcinowego

¼ łyżeczki soli

100 g wiórków kokosowych


Potrzebne będzie:

Silikonowe foremki

Varoma, koszyczek





WYKONANIE
1.     Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż, zemleć 1 min  20 s / obr. 10. Powstałą mąkę ryżową przesypać do innego naczynia, odstawić.

2.     Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, włożyć koszyczek i odważyć do niego dynię, gotować 15 min / Varoma / obr.1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.

3.      Do naczynia miksującego włożyć wcześniej ugotowaną dynię, dodać mleczko kokosowe, cukier, sól i przygotowaną mąkę ryżową, wymieszać 25 s / obr 7. Dodać 60 g wiórków kokosowych, wymieszać 10 s / obr. 3.

4.  Zawartość naczynia miksującego przełożyć do foremek silikonowych do muffinek (8-12 szt), foremki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.

5.   Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 20 min / Varoma / obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, foremki z deserem odstawić do ostudzenia na 20 min

6.          Podawać udekorowane pozostałymi wiórkami kokosowymi.



WSKAZÓWKI
1.          Przepis na TM5, TM31, TM21

2.  Deser można podawać z dowolnym sokiem lub sosem owocowym, np. wiśniowym, porzeczkowym..

3.          Ciasto można upiec również w piekarniku : 150 C / 20 min



Przepis: kolekcja „Z DYNIĄ NA OKRĄGŁO” dostępna na platformie www.mojthermomix.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...