SKŁADNIKI
(8-12 sztuk)
(8-12 sztuk)
100 g ryżu, białego
1200 g wody
400 g dyni,
Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych,
pokrojonej na kawałki lub dyni rozmrożonej
Hokkaido, obranej, bez gniazd nasiennych,
pokrojonej na kawałki lub dyni rozmrożonej
200 g mleczka kokosowego
80 – 100 g cukru
trzcinowego
¼ łyżeczki soli
100 g wiórków kokosowych
Potrzebne będzie:
Silikonowe foremki
Varoma, koszyczek
WYKONANIE
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać ryż,
zemleć 1 min 20 s / obr. 10. Powstałą mąkę ryżową
przesypać do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, włożyć koszyczek i odważyć
do niego dynię, gotować 15 min /
Varoma / obr.1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić i
opłukać naczynie miksujące.
3. Do naczynia miksującego włożyć wcześniej ugotowaną dynię,
dodać mleczko kokosowe, cukier, sól i przygotowaną mąkę ryżową, wymieszać 25 s / obr 7. Dodać 60 g wiórków
kokosowych, wymieszać 10 s / obr. 3.
4. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do foremek
silikonowych do muffinek (8-12 szt), foremki ułożyć w dolnej części przystawki
Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
5. Do naczynia miksującego wlać 600 g wody, nałożyć przystawkę
Varoma, gotować na parze 20 min / Varoma / obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma,
foremki z deserem odstawić do ostudzenia na 20 min
6.
Podawać udekorowane pozostałymi wiórkami kokosowymi.
WSKAZÓWKI
1.
Przepis na TM5, TM31, TM21
2. Deser można podawać z dowolnym sokiem lub sosem owocowym, np.
wiśniowym, porzeczkowym..
3.
Ciasto można upiec również w piekarniku : 150 C / 20 min
Przepis: kolekcja „Z DYNIĄ NA OKRĄGŁO”
dostępna na platformie www.mojthermomix.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz