Dziś racuchy ze śliwkami.
Być może w duchu sobie mówicie „ileż można tych śliwek”. Cóż na to poradzę , ze
je lubię… a kiedy korzystać z tych dobroci jak nie o tej porze roku? Zwłaszcza jak ma
się swoje J
SKŁADNIKI
14 śliwek ,
(ja użyłam węgierek) przekrojonych na pół, wypestkowanych
(ja użyłam węgierek) przekrojonych na pół, wypestkowanych
2 łyżki masła
2 jajka
szczypta soli
180 g jogurtu naturalnego, gęstego
50 g mleka
100 g mąki pszennej TYP 650
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850
3 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
jogurt z suszonych śliwek (opcjonalnie)
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego włożyć śliwki, zmiksować 3 s / obr 4, przełożyć do innego
naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 1 min / 80C /obr 2. Odczekać aż
ostygnie
3.
Dodać pozostałe składniki,
zmiksować 20 s / obr 5
4.
Dodać zmiksowane śliwki, wymieszać 20 s/ obr. wsteczne 2
5.
Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron.
6.
Podawać posypane cukrem pudrem , z jogurtem śliwkowym.
Można dodatkowo dodać świeże owoce
Można dodatkowo dodać świeże owoce
WSKAZÓWKI
1. Zamiast kupnego jogurtu ze śliwek (ja użyłam activii do
picia z suszonych śliwek) możecie zrobić swój sos : jogurt, śliwki, cukier / zmiksować
2. Przepis na TM5 i TM31. TM21 również ale końcowy etap musicie
zrobić bez obrotów wstecznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz