sobota, 10 października 2015

RACUCHY ZE ŚLIWKAMI

Dziś racuchy ze śliwkami. Być może w duchu sobie mówicie  „ileż można tych śliwek”. Cóż na to poradzę , ze je lubię… a kiedy korzystać z tych dobroci jak nie o tej porze roku? Zwłaszcza jak ma się swoje J





SKŁADNIKI
14 śliwek ,
(ja użyłam węgierek) przekrojonych na pół, wypestkowanych

2 łyżki masła

 2 jajka

szczypta soli

180 g jogurtu naturalnego,                   gęstego

50 g mleka

100 g mąki pszennej TYP 650

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850

3 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania (opcjonalnie)

jogurt z suszonych śliwek (opcjonalnie)



WYKONANIE
1.     Do naczynia miksującego włożyć śliwki, zmiksować 3 s / obr 4, przełożyć do innego naczynia.

2.             Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 1 min / 80C /obr 2.  Odczekać aż ostygnie

3.               Dodać pozostałe składniki,  zmiksować 20 s / obr 5

4.               Dodać zmiksowane śliwki, wymieszać 20 s/ obr. wsteczne 2

5.               Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron.

6.               Podawać posypane cukrem pudrem , z jogurtem śliwkowym.
            Można dodatkowo dodać świeże owoce




WSKAZÓWKI
1. Zamiast kupnego jogurtu ze śliwek (ja użyłam activii do picia z suszonych śliwek) możecie zrobić swój sos  : jogurt, śliwki, cukier / zmiksować

2. Przepis na TM5 i TM31. TM21 również ale końcowy etap musicie zrobić bez obrotów wstecznych.




- Przepis autorski -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...