Moje pierwsze ciasto z
dyni. W smaku przypomina troszkę piernik, a to za sprawą cynamonu, goździków i
gałki muszkatołowej. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i smakuje pysznie nawet
bez kremu
SKŁADNIKI
Ciasto
300 g miąższu z dyni,
obranego ze skórki pokrojonego na kawałki
obranego ze skórki pokrojonego na kawałki
200 g jabłek,
wydrążonych pokrojonych w ćwiartki
wydrążonych pokrojonych w ćwiartki
150 g płatków owsianych
100 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
1 szczypta mielonych goździków
280 g brązowego cukru
5 jajek
150 g oleju roślinnego
200 g maki pszennej
1 łyżeczka sody
spożywczej
Krem
240 g cukru
50 g margaryny
60 g serka śmietankowego
10 g soku z cytryny
50 g orzechów pekan,
prażonych, siekanych
prażonych, siekanych
WYKONANIE
Ciasto
1. Rozgrzać piekarnik do
temp. 170 C
2. Do naczynia miksującego włożyć miąższ dyni oraz jabłka,
rozdrobnić 10 s/ obr 5.
3. Dodać płatki owsiane,
rodzynki, przyprawy, brązowy cukier, jajka i olej, wymieszać 10 s / obr. wsteczne 4
4. Dodać mąkę i sodę, wymieszać 10 s / obr. wsteczne 4.
5. Wylać masę do wysmarowanej tłuszczem i posypanej odrobiną
mąki tortownicy o średnicy 26 -28 cm.
Piec w piekarniku temp 170 C 50-55 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia na 15 minut, następnie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
Krem
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier,
zemleć 20 s / obr. 10
2. Dodać margarynę, ser
śmietankowy i sok z cytryny, wymieszać 30
s/ obr. 4
3. Rozprowadzić lukier na schłodzonym cieście, posypać
orzechami. Wstawić do lodówki by ciasto się schłodziło.
WSKAZÓWKI
1. Przepis na TM5 , TM31
2. Orzechy pekan można zastąpić innymi orzechami. Jeśli nie
dostaniesz prażonych orzechów to upraż je sam/a na suchej patelni, wcześniej
lekko zmiksuj w TM (orzechy ziemne: 4 s/
obr 5)
3. Ok. 420 kcal na porcję
Przepis: książka „Podróże z Thermomixem”/zmodyfikowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz