poniedziałek, 5 października 2015

KREM Z KALAREPY

U nas dziś zupa z kalarepy. Nasza ulubiona zupa krem :)






SKŁADNIKI

2 – 3 kalarepy z liśćmi
nieprzerośnięte, obrane, pokrojone w ćwiartki

200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki

1 por, tylko biała część ,
pokrojony na kawałki (ok. 50 g)

łyżeczka masła

500 g wody

1 łyżeczka koncentratu bulionu
warzywnego lub drobiowego lub 1  kostka rosołowa

½ łyżeczki soli

szczypta pieprzu mielonego, czarnego


100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu




WYKONANIE

1.     Kalarepy umyć, odciąć liście, obrać pokroić na kawałki, Wybrać młode, delikatne liście, pokroić.

2.      Do naczynia miksującego włożyć kalarepy, liście,  ziemniaki i pora, zmiksować 5 s / obr 5.  Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.

3.   Dodać wodę, bulion, sól, masło, pieprz i gotować 15 min / 100 C/ obr 2. Następnie zmiksować 40 s / obr 4 stopniowo zwiększając obroty do 8

4.         Dodać śmietanę, zagotować 3 min / 100 C / obr 3. Zmiksować 40 s / obr 6

5.  Przelać do miseczek na zupę. Podawać z grzankami, najlepiej własnego wykonania

GRZANKI: pieczywo pokroić w kostkę (może być lekko czerstwe), podsmażać na łyżce  oleju z oliwek.



WSKAZÓWKI

1.          Przepis na TM5, TM31, TM21

2.          Zamiast pora można dodać 50 g cebuli

- Przepis z newslettera -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...