SKŁADNIKI
2 – 3 kalarepy z liśćmi
nieprzerośnięte, obrane, pokrojone w ćwiartki
nieprzerośnięte, obrane, pokrojone w ćwiartki
200 g ziemniaków
pokrojonych na kawałki
1 por, tylko biała część ,
pokrojony na kawałki (ok. 50 g)
pokrojony na kawałki (ok. 50 g)
łyżeczka masła
500 g wody
1 łyżeczka koncentratu
bulionu
warzywnego lub drobiowego lub 1 kostka rosołowa
warzywnego lub drobiowego lub 1 kostka rosołowa
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
mielonego, czarnego
100 g kwaśnej śmietany
lub jogurtu
WYKONANIE
1. Kalarepy umyć, odciąć liście, obrać pokroić na kawałki,
Wybrać młode, delikatne liście, pokroić.
2. Do naczynia miksującego włożyć kalarepy, liście, ziemniaki i pora, zmiksować 5 s / obr 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.
3. Dodać wodę, bulion, sól, masło, pieprz i gotować 15 min /
100 C/ obr 2. Następnie zmiksować 40 s / obr 4 stopniowo zwiększając obroty do
8
4. Dodać śmietanę, zagotować 3 min / 100 C / obr 3. Zmiksować
40 s / obr 6
5. Przelać do miseczek na zupę. Podawać z grzankami, najlepiej własnego
wykonania
GRZANKI: pieczywo pokroić
w kostkę (może być lekko czerstwe), podsmażać na łyżce oleju z oliwek.
WSKAZÓWKI
1.
Przepis na TM5, TM31, TM21
2.
Zamiast pora można dodać 50 g cebuli
- Przepis z newslettera -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz