Dziś chciałam podzielić się
z Wami przepisem z najnowszej książki „Apetyt na Wege”. Znajdziecie w niej 66 wegetariańskich
przepisów na Thermomix. U mnie dziś jajka na parze w bardzo fajnym połączeniu
warzywnym. Wg przepisu z książki poniższe proporcje podane są na 6 porcji. Ja
farszem z przepisu wypełniłam 4 kokilki i użyłam 4 jaj. Zapraszam Was do
wypróbowania.
SKŁADNIKI
(4 porcje)
(4 porcje)
10 g koperku, najlepiej
świeżego
15 g mleka, 2-3,2 %
80 g śmietany 30%
2 szczypty soli
4 szczypty pieprzu
czarnego,
mielonego
mielonego
100 g czerwonej papryki,
pokrojonej na kawałki
pokrojonej na kawałki
25 g masła
2 – 3 ząbki czosnku
100 g liści szpinaku,
świeżych
¼ łyżeczki gałki
muszkatołowej,
mielonej
mielonej
4 jajka
400 g wody
WYKONANIE
1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek,
rozdrobnić 2 s/ obr 8. Koperek
zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
2. Dodać mleko, śmietanę, 1 szczyptę soli i 2 szczypty pieprzu
wymieszać 15 s / obr 3-10, stopniowo
zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć
naczynie miksujące.
3. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić 4 s / obr
5
4. Dodać 10 g masła 1 szczyptę soli i 2 szczypty pieprzu, dusić
2 min 30 s / 120 C/ obr 1. Przełożyć
do innego naczynia. Odstawić
5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s / obr 8. Czosnek zgarnąć kopystką
na dno naczynia miksującego.
6. Dodać masło, dusić 2
min / 120 C / obr 1
7. Dodać szpinak i gałkę muszkatołową , zawartość naczynia
miksującego przemieszać kopystką, dusić bez nałożonej miarki 6 min / 120 C / obr 1. Można doprawić również solą.
8. W kokilkach układać warstwami szpinak, następnie paprykę,
sos i wbijać jajko. Wierzch każdego jajka można posolić i popieprzyć.
9. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min / Varoma /obr 1.
10. Na dolnej części przystawki ułożyć 2 kokilki, nałożyć
przystawkę Varoma na naczynie, gotować na parze wg książki 3 min / Varoma / obr 1, ale wg mnie gotować 10 -15 minut (żółtko było półpłynne). Najlepiej obserwować.
11. Czynność powtórzyć dla pozostałych kokilek
12. Podawać na ciepło
WSKAZÓWKI
1. Żółtko jaka powinno być półpłynne
2. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej ścięte żółtka należy
wydłużyć czas gotowania w pkt. 9
3. Wartość kcal: 150 / szt.
4. Przepis na TM5, TM31, TM21
5. Zamiast świeżego koperku użyłam suszonego, ponieważ akurat
taki miałam pod ręką. Ze świeżym zapewne byłoby bardziej aromatycznie i
kolorowo
Przepis: książka: „Apetyt
na Wege” str. 72
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz