sobota, 3 października 2015

JAJKA W KOKILKACH NA PARZE

Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem z najnowszej książki „Apetyt na Wege”. Znajdziecie w niej 66 wegetariańskich przepisów na Thermomix. U mnie dziś jajka na parze w bardzo fajnym połączeniu warzywnym. Wg przepisu z książki poniższe proporcje podane są na 6 porcji. Ja farszem z przepisu wypełniłam 4 kokilki i użyłam 4 jaj. Zapraszam Was do wypróbowania.



SKŁADNIKI
(4 porcje)
10 g koperku, najlepiej świeżego

15 g mleka, 2-3,2 %

80 g śmietany 30%

2 szczypty soli

4 szczypty pieprzu czarnego,
mielonego

100 g czerwonej papryki,
pokrojonej na kawałki

25 g masła

2 – 3  ząbki czosnku

100 g liści szpinaku, świeżych

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
mielonej

4 jajka

400 g wody






WYKONANIE

1.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 2 s/ obr 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

2.  Dodać mleko, śmietanę, 1 szczyptę soli i 2 szczypty pieprzu wymieszać 15 s / obr 3-10, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

3.    Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić 4 s / obr  5

4.    Dodać 10 g masła 1 szczyptę soli i 2 szczypty pieprzu, dusić 2 min 30 s / 120 C/ obr 1. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić

5. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s / obr 8. Czosnek zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.

6.    Dodać masło, dusić 2 min / 120 C / obr 1

7. Dodać szpinak i gałkę muszkatołową , zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, dusić bez nałożonej miarki 6 min / 120 C / obr 1.  Można doprawić również solą.

8.  W kokilkach układać warstwami szpinak, następnie paprykę, sos i wbijać jajko. Wierzch każdego jajka można posolić i popieprzyć.

9.    Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min / Varoma /obr 1.

10.  Na dolnej części przystawki ułożyć 2 kokilki, nałożyć przystawkę Varoma na naczynie, gotować na parze wg książki 3 min / Varoma /  obr 1,  ale wg mnie gotować 10 -15 minut (żółtko było półpłynne). Najlepiej obserwować.

11.    Czynność powtórzyć dla pozostałych kokilek

12.     Podawać na ciepło





WSKAZÓWKI

1.     Żółtko jaka powinno być półpłynne

2.     Jeżeli chcecie uzyskać bardziej ścięte żółtka należy wydłużyć czas gotowania w pkt. 9

3.     Wartość kcal: 150 / szt.

4.      Przepis na TM5, TM31, TM21

5.     Zamiast świeżego koperku użyłam suszonego, ponieważ akurat taki miałam pod ręką. Ze świeżym zapewne byłoby bardziej aromatycznie i kolorowo 




Przepis: książka: „Apetyt na Wege” str. 72

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...