wtorek, 29 września 2015

CHLEB STAROPOLSKI

Polecam Wam ten chlebek. Jeden z moich ulubionych. Mimo drożdży smakuje jak taki chlebuś prosto  z piekarni. 





SKŁADNIKI

300 g wody

15 g drożdży

1 łyżeczka cukru

300 g maki pszennej, TYP 650 lub 750 chlebowej

100 g mąki żytniej razowej

1 łyżeczka soli

nasiona do posypania wierzchu chleba,
np. słonecznik, siemię lniane, sezam








WYKONANIE

1.   Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier, podgrzać 2 min / 37 C / obr 2

2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 4 min / interwał, przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Wilgotnymi dłońmi uformować bochenek, posypać ziarnami, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C.

4.     Piec w piekarniku w temp. 200 C przez 30 – 40 minut.




WSKAZÓWKI

1.          Przepis na TM5, TM31, TM21

2.          Wartość kaloryczna  1 porcji : 84 kcal

3.     Ciasto wychodzi dość kleiste, ale nie zrażajcie się . Namoczcie ręce wodą aby łatwiej wam było uformować chlebek.


4.        Polecam mąkę TYP 750 chlebową – jest wyśmienita, chlebek się nie kruszy… idealna! Ja używam do tego chlebka takiej:










Przepis: książka „Nasi przedstawiciele polecają” str.  110


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...