Polecam Wam ten chlebek.
Jeden z moich ulubionych. Mimo drożdży smakuje jak taki chlebuś prosto z piekarni.
SKŁADNIKI
300 g wody
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
300 g maki pszennej, TYP
650 lub 750 chlebowej
100 g mąki żytniej
razowej
1 łyżeczka soli
nasiona do posypania
wierzchu chleba,
np. słonecznik, siemię lniane, sezam
np. słonecznik, siemię lniane, sezam
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier,
podgrzać 2 min / 37 C / obr 2
2. Dodać pozostałe składniki, wyrobić 4 min / interwał, przełożyć do miski, przykryć bawełnianą
ściereczką, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Wilgotnymi dłońmi uformować bochenek, posypać ziarnami,
odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30
min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 C.
4. Piec w piekarniku w temp. 200 C przez 30 – 40 minut.
WSKAZÓWKI
1.
Przepis na TM5, TM31, TM21
2.
Wartość kaloryczna 1
porcji : 84 kcal
3. Ciasto wychodzi dość kleiste, ale nie zrażajcie się .
Namoczcie ręce wodą aby łatwiej wam było uformować chlebek.
4. Polecam mąkę TYP 750 chlebową – jest wyśmienita, chlebek się
nie kruszy… idealna! Ja używam do tego chlebka takiej:
Przepis: książka „Nasi przedstawiciele
polecają” str. 110

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz