Mmmmmmm… jestem ogromnie dumna z tego
ciasta bo wyszło bajeczne. Ależ jestem skromna …hi hi J Pomysł na sernik
zaczerpnęłam z gazety „moje Gotowanie” jednak musiałam troszkę zmodyfikować
przepis. Czasem wydaje mi się , ze te przepisy z gazet nie są do końca
dopracowane. Czytając wielu rzeczy trzeba się domyślać. Jest jednak o to przed
Wami, mój , wspaniały, czekoladowy, przepyszny J
SKŁADNIKI
Ciasto:
150 g czekoladowych herbatników
(mogą być też kakaowe )
(mogą być też kakaowe )
40 – 50 g miękkiego masła
200 g gorzkiej czekolady
70 g mleka
750 g twarogu półtłustego
lub tłustego
250 g serka mascarpone
150 g cukru
4 jajka
2 łyżeczki gorzkiego
kakao
2 łyżeczki maki
ziemniaczanej
Dodatkowo:
5 gruszek,
obranych , z pozostawionym ogonkiem
obranych , z pozostawionym ogonkiem
butelka czerwonego, półwytrawnego
wina
laska cynamonu (2x 4cm)
10 ziaren goździków
10 ziaren czarnego
pieprzu
kilka ziaren kardamonu
(opcjonalnie)
1 mniejsza pomarańcza,
obrana
2 łyżki cukru trzcinowego
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
30 g gęstej śmietany lub
jogurtu
wino z gotowania gruszek
Potrzebne będzie:
tortownica o średnicy 24
cm
koszyczek lub Varoma
papier do pieczenia
WYKONANIE
1. Gruszki obieramy, zostawiamy ogonki. Przycinamy spody
gruszek, by stały prosto. Mniejsze gruszki wkładamy do koszyczka. Większe
zmieszczą się w dolnej części Varomy. Odstawiamy
2. Do naczynia miksującego wkładamy pomarańcze pokrojoną w kostkę, dodajemy przyprawy i cukier trzcinowy. Do naczynia wkładamy koszyczek z gruszkami. Gotujemy 30- 40 minut/ Varoma / obr 1
3. Po ugotowaniu gruszki delikatnie zanurzamy w winie i odstawiamy na noc.
Ciasto:
4. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia - zarówno spód
jak i boki
5. Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i masło ,
miksujemy 10 s / obr. 6. Przekładamy do
tortownicy i dociskamy.
6. Do naczynia miksującego wkładamy kawałki czekolady, miksujemy 10 s /
obr 10. Dodajemy mleko, podgrzewamy 5 min. / 60 C/ obr. 1. Możemy roztopić tez czekoladę na parze - więcej pracy, ale mamy pewność , ze czekolada nam sie nie zważy. Jak to zrobić? Przepis TUTAJ
7. Czekamy chwilę . aż temp w naczyniu opadnie i dodajemy 750 g
sera białego plus cukier, miksujemy 1
min. /obr. 6
8. Dodajemy serek mascarpone, ustawiamy TM na 4 min / obr 3. W tym czasie dodajemy
stopniowo po 1 jajku oraz kakao i mąkę ziemniaczaną.
9. Masę serową wylewamy do tortownicy. Do masy wkładamy, ugotowane
wcześniej i osuszone gruszki.
10. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika –
170 C i pieczemy najpierw 15 minut a następnie zmniejszamy temp
do 130 C i pieczemy jeszcze 50-60 minut.
11. Po ostygnięciu najlepiej
włożyć sernik na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oblewamy ciasto polewą
Polewa czekoladowa:
12. Do naczynia miksującego
wkładamy kawałki czekolady i dodajemy wino, podgrzewamy 2 min / 90 C/ obr 2
13. Na koniec dodajemy
śmietanę i miksujemy 10 s / obr 3
14. Polewamy ciasto.
WSKAZÓWKI
1. Małe gruszki spokojnie ugotujecie w koszyczku, większe możecie ugotować na Varomie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz