poniedziałek, 7 września 2015

SERNIK CZEKOLADOWY Z GRUSZKAMI W WINIE



Mmmmmmm… jestem ogromnie dumna z tego ciasta bo wyszło bajeczne. Ależ jestem skromna …hi hi J  Pomysł na sernik zaczerpnęłam z gazety „moje Gotowanie” jednak musiałam troszkę zmodyfikować przepis. Czasem wydaje mi się , ze te przepisy z gazet nie są do końca dopracowane. Czytając wielu rzeczy trzeba się domyślać. Jest jednak o to przed Wami, mój , wspaniały, czekoladowy, przepyszny J



SKŁADNIKI

Ciasto:
150 g czekoladowych herbatników
(mogą być też kakaowe )

40 – 50 g miękkiego masła

200 g gorzkiej czekolady

70 g mleka

750 g twarogu półtłustego lub tłustego

250 g serka mascarpone

150 g cukru

4 jajka

2 łyżeczki gorzkiego kakao

2 łyżeczki maki ziemniaczanej



Dodatkowo:
5 gruszek,
obranych , z pozostawionym ogonkiem

butelka czerwonego, półwytrawnego wina

laska cynamonu (2x 4cm)

10 ziaren goździków

10 ziaren czarnego pieprzu

kilka ziaren kardamonu (opcjonalnie)

1 mniejsza pomarańcza, obrana

2 łyżki cukru trzcinowego



Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady

30 g gęstej śmietany lub jogurtu

wino z gotowania gruszek



Potrzebne będzie:
tortownica o średnicy 24 cm

koszyczek lub Varoma

papier do pieczenia






WYKONANIE

1.   Gruszki obieramy, zostawiamy ogonki. Przycinamy spody gruszek, by stały prosto. Mniejsze gruszki wkładamy do koszyczka. Większe zmieszczą się w dolnej części Varomy. Odstawiamy

2.   Do naczynia miksującego wkładamy pomarańcze pokrojoną w kostkę, dodajemy przyprawy i cukier trzcinowy. Do naczynia wkładamy koszyczek z gruszkami. Gotujemy 30- 40 minut/ Varoma / obr 1

3.   Po ugotowaniu gruszki delikatnie zanurzamy w winie i  odstawiamy na noc.






Ciasto:
4.    Tortownice wykładamy papierem do pieczenia - zarówno spód jak i boki

5.   Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i masło , miksujemy 10 s / obr. 6.  Przekładamy do tortownicy i dociskamy.

6. Do naczynia miksującego wkładamy kawałki czekolady, miksujemy 10 s / obr 10. Dodajemy mleko, podgrzewamy 5 min. / 60 C/ obr. 1. Możemy roztopić tez czekoladę na parze - więcej pracy, ale mamy pewność , ze czekolada nam sie nie zważy. Jak to zrobić? Przepis TUTAJ

7.   Czekamy chwilę . aż temp w naczyniu opadnie i dodajemy 750 g sera białego plus cukier, miksujemy 1 min. /obr. 6

8.   Dodajemy serek mascarpone, ustawiamy TM  na  4 min / obr 3. W tym czasie dodajemy stopniowo po 1 jajku oraz kakao i mąkę ziemniaczaną.

9. Masę serową wylewamy do tortownicy. Do masy wkładamy, ugotowane wcześniej i osuszone gruszki.




10.  Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika – 170 C i pieczemy najpierw 15 minut a następnie zmniejszamy temp do 130 C i pieczemy jeszcze 50-60 minut.

11. Po ostygnięciu najlepiej włożyć sernik na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oblewamy ciasto polewą


Polewa czekoladowa:
12.    Do naczynia miksującego wkładamy kawałki czekolady i dodajemy wino, podgrzewamy 2 min / 90 C/ obr 2

13.    Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy 10 s / obr 3

14.    Polewamy ciasto.  








WSKAZÓWKI

1.  Małe gruszki spokojnie ugotujecie w koszyczku, większe możecie ugotować na Varomie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...