sobota, 5 września 2015

HOT DOGI


SKŁADNIKI

Ciasto:
80 g mleka

1 łyżka cukru

20 g drożdży

350 g mąki pszennej

1 jajko

100 g masła

1 łyżeczka soli



Farsz:
12 plastrów sera żółtego
 
(gouda, edamski)

12 parówek lub kiełbasek

zioła prowansalskie

ostra papryka, suszona (opcjonalnie)

6 ogórków kiszonych (opcjonalnie)



Potrzebne będzie:
obieraczka do warzyw

blaszka do pieczenia

papier do pieczenia





WYKONANIE

1.    Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzać 1 min30 s / 37 C / obr. 1

2.      Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 10 s / obr. 6. Następnie wyrobić 1 min 30 s / funkcja wyrabiania ciasta

3.      Ciasto podzielić na 12 części, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Otrzymanie porcje rozwałkować na cienkie prostokąty.

4.  Na każdym ułożyć plaster sera, obsypać ziołami, papryką, ułożyć parówkę. (opcjonalnie można ułożyć na zioła ogórki pokrojone na plasterki obieraczką do warzyw i na nie położyć parówkę). Zawinąć w rulon, zlepić brzegi ciasta i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.









5.   Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp 180 C. Piec 15-20 minut, aż się zarumienią





WSKAZÓWKI


1.     Podawać z ulubionym sosem

2.     Parówki można zastąpić kiełbaską

3.  Przed upieczeniem cisto z parówką można obtoczyć  w ziarnach np., sezamu, maku, czarnuszki

4.     Wartość kcal 1 porcji – 248

5.    Przepis na TM21, TM31, TM5





Przepis : przepis na ciasto książka „Nasi przedstawiciele polecają”/ farsz – przepis autorski



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...