SKŁADNIKI
Ciasto:
80 g mleka
80 g mleka
1 łyżka cukru
20 g drożdży
350 g mąki pszennej
1 jajko
100 g masła
1 łyżeczka soli
Farsz:
12 plastrów sera żółtego
(gouda, edamski)
(gouda, edamski)
12 parówek lub kiełbasek
zioła prowansalskie
ostra papryka, suszona
(opcjonalnie)
6 ogórków kiszonych
(opcjonalnie)
Potrzebne będzie:
obieraczka do warzyw
obieraczka do warzyw
blaszka do pieczenia
papier do pieczenia
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże,
podgrzać 1 min30 s / 37 C / obr. 1
2. Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 10 s / obr. 6. Następnie wyrobić 1 min 30 s / funkcja wyrabiania ciasta
3. Ciasto podzielić na 12 części, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Otrzymanie porcje rozwałkować na cienkie prostokąty.
4. Na każdym ułożyć plaster sera, obsypać ziołami, papryką,
ułożyć parówkę. (opcjonalnie można ułożyć na zioła ogórki pokrojone na plasterki
obieraczką do warzyw i na nie położyć parówkę). Zawinąć w rulon, zlepić brzegi
ciasta i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
5. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp 180 C. Piec 15-20 minut, aż się zarumienią
WSKAZÓWKI
1. Podawać z ulubionym sosem
2. Parówki można zastąpić kiełbaską
3. Przed upieczeniem cisto z parówką można obtoczyć w ziarnach np., sezamu, maku, czarnuszki
4. Wartość kcal 1 porcji – 248
5. Przepis na TM21, TM31, TM5
Przepis : przepis na
ciasto książka „Nasi przedstawiciele polecają”/ farsz – przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz