środa, 9 września 2015

FARFALLE Z TAGLIATELLE Z CUKINI W SOSIE Z MASCARPONE




Dziś przepis z kolekcji ‘Thermomix 20 lat w Polsce”. Bardzo miła dla podniebienia bezmięsna potrawa. Tych, którzy nie lubią szpinaku mogę zapewnić , ze w tym daniu na pewno go nie wyczujecie. Nawet następnego dnia po odgrzaniu smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z kabanosem Ze spraw technicznych.. przerobiłam nieznacznie wykonanie tak aby można było danie przygotować we wszystkich 3 modelach TM.



SKŁADNIKI
(5 porcji)

300 – 400 g cukinii

2-3 ząbki czosnku

40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki

20 g oliwy z oliwek

250 g serka mascarpone

100 g liści szpinaku, świeżych

1½ łyżeczki soli

3-4 szczypty pieprzu czarnego

3-4 szczypty gałki muszkatołowej

800-900 g wody

250 g makaronu, farfalle (kokardki)

40 g sera parmezan

40 g pestek dyni. Prażonych (opcjonalnie)
WYKONANIE

1.   Cukinię pozbawić końców. Pokroić ją wzdłuż na 4 części / nie obierać. Wydrążyć ze środka miąższ z pestkami. Za pomocą obieraczki pokroić cukinię w podłużne paski o szerokości 1 cm, tak aby przypominały makaron tagliatelle. Przełożyć do dolnej części Varomy. Odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s / obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3.     Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3 min / Varoma / obr 1.

4. Dodać mascarpone, szpinak, ½ łyżeczki soli, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować 5 min / 100 C / obr.1. Przełożyć do naczynia , w którym potrawa będzie podawana, odstawić.

5.  Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min/ 100 C /obr. 1. Dodać łyżeczkę soli, makaron nałożyć przystawkę Varoma, Gotować na parze ustawiając czas zgodnie z podanym na opakowaniu makaronu /Varoma/ obr. wsteczne 1 (lub soft w TM5). TM21 nie ma obr wstecznych, więc musicie zadecydować sami jak Wam wygodniej przygotować makaron.

6.    Zdjąć przystawkę Varoma, cukinię przełożyć do wcześniej przygotowanego sosu. Makaron przecedzić przez koszyczek, następnie przełożyć do sosu. Całość dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu posypane pestkami dyni i serem



WSKAZÓWKI

1.      Porcja to 515 kcal

2. Ser można rozdrobnić w Thermomixie jak również zetrzeć na tarce na cieniutkich oczkach . Parmezan można zastąpić innym twardym serem podpuszczkowym. Ja często kupuję w Lidu ser Grana Padano
.
3.  Makaron można ugotować w koszyczku. W tym celu do suchego naczynia miksującego włóż koszyczek, włącz wagę i wsyp makaron. Dodaj sól i wody tyle aby zakryło makaron z nadmiarem. Zamknij naczynie i postaw Varomę z cukinią J Makaron można ugotować również wcześniej w zwykłym garnku – tylko po co J

1.     Przepis na TM21, TM31, TM5


Przepis: kolekcja THERMOMIX 20 LAT W POLSCE




...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...