Dziś przepis z kolekcji ‘Thermomix
20 lat w Polsce”. Bardzo miła dla podniebienia bezmięsna potrawa. Tych, którzy
nie lubią szpinaku mogę zapewnić , ze w tym daniu na pewno go nie wyczujecie.
Nawet następnego dnia po odgrzaniu smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z kabanosem J Ze spraw technicznych..
przerobiłam nieznacznie wykonanie tak aby można było danie przygotować we
wszystkich 3 modelach TM.
SKŁADNIKI
(5 porcji)
(5 porcji)
300 – 400 g cukinii
2-3 ząbki czosnku
40 g cebuli, pokrojonej w
ćwiartki
20 g oliwy z oliwek
250 g serka mascarpone
100 g liści szpinaku,
świeżych
1½ łyżeczki soli
3-4 szczypty pieprzu
czarnego
3-4 szczypty gałki
muszkatołowej
800-900 g wody
250 g makaronu, farfalle
(kokardki)
40 g sera parmezan
40 g pestek dyni. Prażonych
(opcjonalnie)
WYKONANIE
1. Cukinię pozbawić końców. Pokroić ją wzdłuż na 4 części / nie
obierać. Wydrążyć ze środka miąższ z pestkami. Za pomocą obieraczki pokroić
cukinię w podłużne paski o szerokości 1 cm, tak aby przypominały makaron
tagliatelle. Przełożyć do dolnej części Varomy. Odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s / obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką
ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki 3 min / Varoma / obr 1.
4. Dodać mascarpone, szpinak, ½ łyżeczki soli, pieprz i gałkę muszkatołową,
gotować 5 min / 100 C / obr.1. Przełożyć
do naczynia , w którym potrawa będzie podawana, odstawić.
5. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 5 min/ 100 C
/obr. 1. Dodać łyżeczkę soli, makaron nałożyć przystawkę Varoma, Gotować na
parze ustawiając czas zgodnie z podanym
na opakowaniu makaronu /Varoma/ obr. wsteczne 1 (lub soft w TM5). TM21 nie ma obr wstecznych, więc musicie zadecydować sami jak Wam wygodniej przygotować makaron.
6. Zdjąć przystawkę Varoma, cukinię przełożyć do wcześniej
przygotowanego sosu. Makaron przecedzić przez koszyczek, następnie przełożyć do
sosu. Całość dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po przygotowaniu posypane
pestkami dyni i serem
WSKAZÓWKI
1. Porcja to 515 kcal
2. Ser można rozdrobnić w Thermomixie jak również zetrzeć na
tarce na cieniutkich oczkach . Parmezan można zastąpić innym twardym serem
podpuszczkowym. Ja często kupuję w Lidu ser Grana Padano
.
3. Makaron można ugotować w koszyczku. W tym celu do suchego
naczynia miksującego włóż koszyczek, włącz wagę i wsyp makaron. Dodaj sól i
wody tyle aby zakryło makaron z nadmiarem. Zamknij naczynie i postaw Varomę z
cukinią J Makaron można ugotować również wcześniej w zwykłym garnku –
tylko po co J
1. Przepis na TM21, TM31, TM5
Przepis: kolekcja
THERMOMIX 20 LAT W POLSCE
...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz