czwartek, 10 września 2015

BUDYŃ WANILIOWY




SKŁADNIKI

½ laski wanilii
(lub 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
lub waniliowego wykonanego w TM)

500 g mleka

2 żółtka

40 g cukru (można więcej )

szczypta soli

40 g maki ziemniaczanej




WYKONANIE

1.   Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać nożem nasiona ze strączka, umieścić w naczyniu miksującym.

2.      Dodać pozostałe składniki, podgrzewać 8 min / 90 C /obr.  3

3.      Przelać budyń do miseczek

4.      Można podawać z owocami czy sosami owocowymi





WSKAZÓWKI

1.   Budyń z przepisu wychodzi rzadki, jeśli lubicie tak jak ja gęsty budyń dodajcie o 20-30 g mąki więcej

2.    Pod koniec możecie dodać do budyniu pianę z białek, które Wam zostaną. ( dla mnie czuć wtedy budyń jajkami, ale może to kwestia jajek?) W tym celu: do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć motylek, ubić na sztywno białka z odrobiną soli ok. 2 min / obr.4. Wyjąć motylek. Zamknąć pokrywę , ustawić obroty 3 i przez otwór dodawać ugotowaną masę budyniową. Ważne: Przy ubijaniu naczynie miksujące nie może być tłuste ani mokre !

3.    Można również dodać białą czekoladę w trakcie gotowania lub 50 - 80 g masła

4.     Przepis na TM21, TM31, TM5

5.     Wartość kaloryczna porcji167 kcal


- Przepis: książka Radość Gotowania str. 238 -





...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...