SKŁADNIKI
½ laski wanilii
(lub 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
(lub 1 czubata łyżeczka cukru wanilinowego
lub waniliowego
wykonanego w TM)
500 g mleka
2 żółtka
40 g cukru (można więcej )
szczypta soli
40 g maki ziemniaczanej
WYKONANIE
1. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać nożem nasiona ze
strączka, umieścić w naczyniu miksującym.
2. Dodać pozostałe składniki, podgrzewać 8 min / 90 C /obr. 3
3. Przelać budyń do miseczek
4. Można podawać z owocami czy sosami owocowymi
WSKAZÓWKI
1. Budyń z przepisu wychodzi rzadki, jeśli lubicie tak jak ja gęsty
budyń dodajcie o 20-30 g mąki więcej
2. Pod koniec możecie dodać do budyniu pianę z białek, które
Wam zostaną. ( dla mnie czuć wtedy budyń jajkami, ale może to kwestia jajek?) W
tym celu: do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć motylek, ubić na
sztywno białka z odrobiną soli ok. 2 min
/ obr.4. Wyjąć motylek. Zamknąć pokrywę , ustawić obroty 3 i przez otwór dodawać ugotowaną masę budyniową. Ważne:
Przy ubijaniu naczynie miksujące nie może być tłuste ani mokre !
3. Można również dodać białą czekoladę w trakcie gotowania lub 50 - 80 g masła
4. Przepis na TM21, TM31, TM5
5. Wartość kaloryczna porcji167 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz