SKŁADNIKI
(4-6 porcji)
(4-6 porcji)
ciasto francuskie
wykonane w TM
(lub opakowanie gotowego ciasta)
(lub opakowanie gotowego ciasta)
300 g brokuła,
pokrojonego na drobne różyczki
pokrojonego na drobne różyczki
1000 g wody
100 g sera żółtego
1 jajko
50 g sezamu (opcjonalnie)
400 g piersi z kurczaka
80 g cebuli
20 g oliwy
przyprawa do gyrosa
Potrzebne będzie:
koszyczek
koszyczek
motylek
papier do pieczenia
wałek
pędzel do smarowania
WYKONANIE
1. Ciasto francuskie wykonać wg przepisu z książki „Kulinarne
ABC” str. 60. Postępować następnie zgodnie ze wskazówkami w przepisie.
Przepis znajdziecie również TUTAJ (wkrótce)
Przepis znajdziecie również TUTAJ (wkrótce)
2. Ser pokrojony w większą kostkę włożyć do naczynia miksującego,
miksować 3 s. / obr. 6. Przełożyć do
innego naczynia
3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, włączyć wagę i
dodać brokuł pokrojony w mniejsze różyczki. Dolać wodę, gotować 12 min / Varoma / obr 1. Wyjąć
koszyczek i odstawić. Wodę wylać
4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na pół,
zmiksować 3 s / obr 5. Zgarnąć
kopystką na dno naczynia. Dodać oliwę i dusić 2 min / Varoma / obr 1.
5. Założyć motylek, dodać pierś z kurczaka , posypać przyprawą
do gyrosa (dość sporo), dusić 5 min /
100 C / obr wsteczne 1
6. Płat ciasta wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do
pieczenia. Następnie na środku ułożyć kawałki mięsa oraz brokułu. Posypać żółtym
serem.
7. Ciasto naciąć po bokach. Liczba pasków musi być taka sama po
lewej i prawej stronie.
8. Paski ciasta zaplatać na przemian. Warkocz dokładnie
posmarować jajkiem i posypać sezamem.
9. Piec w temp. 220 C, ok.
20 minut.
10.
Można podać z ulubionym sosem
WSKAZÓWKI
1. Przepis na TM31, TM5, (TM21 można spróbować poddusić mięso bez
obrotów wstecznych)
2. 1 porcja ok. 450 kcal
Przepis: z gazetki „Gotuj krok po kroku” przerobiony na Thermomix
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz