poniedziałek, 14 września 2015

FRANCUSKI WARKOCZ Z BROKUŁAMI



SKŁADNIKI
(4-6 porcji)

ciasto francuskie wykonane w TM
(lub opakowanie gotowego ciasta)

300 g brokuła,
pokrojonego na drobne różyczki

1000 g  wody

100 g sera żółtego

1 jajko

50 g sezamu (opcjonalnie)

400 g piersi z kurczaka

80 g cebuli

20 g oliwy

przyprawa do gyrosa



Potrzebne będzie:
koszyczek

motylek

papier do pieczenia

wałek

pędzel do smarowania 




WYKONANIE

1. Ciasto francuskie wykonać wg przepisu z książki „Kulinarne ABC” str. 60. Postępować następnie zgodnie ze wskazówkami w przepisie.
Przepis znajdziecie również TUTAJ (wkrótce)

2.  Ser pokrojony w większą  kostkę włożyć do naczynia miksującego, miksować 3 s. / obr. 6. Przełożyć do innego naczynia

3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, włączyć wagę i dodać brokuł pokrojony w mniejsze różyczki. Dolać wodę, gotować 12 min / Varoma / obr 1. Wyjąć koszyczek i odstawić. Wodę wylać





4.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na pół, zmiksować 3 s / obr 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać oliwę i dusić 2 min / Varoma / obr 1.

5. Założyć motylek, dodać pierś z kurczaka , posypać przyprawą do gyrosa (dość sporo), dusić 5 min / 100 C / obr wsteczne 1

6. Płat ciasta wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie na środku ułożyć kawałki mięsa oraz brokułu. Posypać żółtym serem.





7. Ciasto naciąć po bokach. Liczba pasków musi być taka sama po lewej i prawej stronie.

8. Paski ciasta zaplatać na przemian. Warkocz dokładnie posmarować jajkiem i posypać sezamem.




9.    Piec w temp. 220 C, ok. 20 minut.

10.        Można podać z ulubionym sosem





WSKAZÓWKI

1. Przepis na TM31, TM5,  (TM21 można spróbować poddusić mięso bez obrotów wstecznych)

2.    1 porcja ok. 450 kcal
Przepis: z gazetki „Gotuj krok po kroku” przerobiony na Thermomix


...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...