wtorek, 15 września 2015

GORĄCA CZEKOLADA Z DAKTYLI


Czekolada z przepisu poniżej jest naprawdę pyszna i bardzo, bardzo zdrowa. Po pierwsze może być przygotowana na dowolnym mleku, po drugie nie ma cukru, a po trzecie wiecie co pijecie. Do tego jest bardzo słodka, gęsta i mocno czekoladowa, chociaż są w niej tylko trzy składniki - mleko , kakao i daktyle.





SKŁADNIKI

500 ml dowolnego mleka, bez cukru
(mleko krowie, najlepiej  nie UHT , mleko laskowe lub sojowe)

85 g daktyli

3 łyżki gorzkiego kakao

2   szczypty soli morskiej (opcjonalnie)



WYKONANIE
1.    Wszystkie składniki dodać do naczynia miksującego i podgrzewać 15 minut / 90 C / obr. 2.  

2.    Zmiksować na gładką czekoladę 30 s / obr. 8-10.

3.    Przelać do kubeczków.




WSKAZÓWKI
1.     Jeśli przygotowujecie czekoladę dla dzieci możecie dodać 1 łyżkę kakao mniej.

2.    Jeśli przygotowujecie czekoladę dla dorosłych możecie dodać amaretto lub inny likier.

3. Możecie spróbować też dodatków różnych przypraw: świetnie smakuje z kardamonem, cynamonem, odrobiną skórki z pomarańczy lub chili. 

4. Posmak goryczki przy mleku sojowym? Bardzo dużo zależy od mleka, jakiego użyjemy - przy słodzonym może wyjść za słodkie, przy mleku kiepskiej jakości może mieć nieprzyjemny sojowy posmak




- Przepis: jadlonomia.com - 


..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...