Czekolada
z przepisu poniżej jest naprawdę pyszna i bardzo, bardzo zdrowa. Po pierwsze
może być przygotowana na dowolnym mleku, po drugie nie ma cukru, a po trzecie wiecie
co pijecie. Do tego jest bardzo słodka, gęsta i mocno czekoladowa, chociaż są w
niej tylko trzy składniki - mleko , kakao i daktyle.
SKŁADNIKI
500 ml dowolnego mleka, bez cukru
(mleko krowie, najlepiej nie UHT , mleko laskowe lub sojowe)
(mleko krowie, najlepiej nie UHT , mleko laskowe lub sojowe)
85 g daktyli
3 łyżki gorzkiego kakao
2 szczypty
soli morskiej (opcjonalnie)
WYKONANIE
1. Wszystkie
składniki dodać do naczynia miksującego i podgrzewać 15 minut / 90 C / obr. 2.
2. Zmiksować
na gładką czekoladę 30 s / obr. 8-10.
3. Przelać
do kubeczków.
WSKAZÓWKI
1. Jeśli
przygotowujecie czekoladę dla dzieci możecie dodać 1 łyżkę kakao mniej.
2. Jeśli
przygotowujecie czekoladę dla dorosłych możecie dodać amaretto lub inny likier.
3. Możecie
spróbować też dodatków różnych przypraw: świetnie smakuje z kardamonem,
cynamonem, odrobiną skórki z pomarańczy lub chili.
4. Posmak
goryczki przy mleku sojowym? Bardzo dużo zależy od mleka, jakiego użyjemy -
przy słodzonym może wyjść za słodkie, przy mleku kiepskiej jakości może mieć
nieprzyjemny sojowy posmak
-
Przepis: jadlonomia.com -
..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz