poniedziałek, 16 stycznia 2017

NALEŚNIKI Z SAMEJ GRYKI


Chyba jedne z najzdrowszych naleśników jakie znam:)
Jeśli nigdy ich nie robiliście , zacznijcie od wersji na słodko np z dżemem. Słodycz owoców fajnie przełamuje specyficzny smak kaszy gryczanej.





SKŁADNIKI
(na ok 5 szt)

200 g kaszy gryczanej niepalonej

woda

270 - 290 g mleka roślinnego

sól, cukier (opcjonalnie)

olej kokosowy, rzepakowy do smażenia 






WYKONANIE
  1. Na pokrywę naczynia miksującego ułożyć miseczkę, odmierzyć do niej kaszę, zalać wodą (większa ilość ponieważ kasza troszkę wchłonie) i odstawić na noc.
  2. Na drugi dzień wodę odlać, opłukać kaszę pod bieżącą wodą.
  3. Do naczynia miksującego włożyć opłukaną kaszę gryczaną,  Następnego dnia dodać resztę wody, szczyptę soli i zmiksować  na gładkie ciasto ok 30 s / obr 7. 
  4. Smażyć naleśniki z dwóch stron, na małej patelni




WSKAZÓWKI
  1. Dodać więcej mleka gdyby ciasto było za gęste (powinno dość łatwo rozprowadzać się po patelni). 
  2. Podawać z dżemem lub musem owocowym albo wytrawnie z ulubioną pastą, pesto czy chutney . Przepis na przykładowy  chutnej TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...