obranych ze skórki i szypułek
pokrojona w ćwiartki
badz łyzeczka suszonego
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, tymianek , zmiksować 2-3 s. / obr 5.
- Dodać pomidory przekrojeone na pół i olej, zmiksować 10 s / obr 3. Dusić z koszyczkiem na pokrywie 35 min/ 100 C / obr wsteczne 1
- Dodać sól, curry, kurkumę, dusić jeszcze 5 min
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, przytrzymując kopystką aby koszyczek nie wypadł , odcedzić z wodnistej części sosu
- Podawać na ciepło lub zimno bądz przełożyć do słoiczków i zapasteryzować z 5-10 min
- Z CZYM PODAWAĆ? W Indiach chutney (czatnej) podaje się zazwyczaj do potraw z ryb, pieczeni na zimno, podsmażanego mięsa oraz do sera czy innych potraw wegetariańskich. Przepyszny nawet z samym chlebem czy ryżem.
- Odcedzoną "wodę" możemy użyć jako wywar do ZUPY PO INDYJSKU
- Z powyższych proporcji wyjdą 2 słoiczki ok 200ml
![]() |
powstały po odcedzeniu wywar |