SKŁADNIKI
½ kg mąki
żytniej, razowej TYP 2000 – obowiązkowo !
(u mnie mąka Szymanowska)
(u mnie mąka Szymanowska)
½ kg mąki
graham lub chlebowej TYP 750 - 1100
½ kg mąki pszennej
pełnoziarnistej TYP 1850
85 – 100 g
zakwasu żytniego
3 łyżeczki
soli
3 łyżeczki
miodu /cukru
1500 g /l
wody
100 – 300 g
ziaren (słonecznik, siemię lniane, dynia..)
Wody dodatkowo
tyle, ile ziaren
Dodatkowo:
Miska ok. 7 l
Drewniana łyżka
Papier do pieczenia
2 podłużne formy do pieczenia
- Do naczynia miksującego wlać 1,5 g wody, zakwasu, miodu, zagrzać 3 min / 40 C/ obr 2
- Na naczynie miksującego ustawić dużą miskę, odmierzyć wszystkie 3 mąki i ziarna. Dodać sól.
- Przelać zaczyn do miski z mąkami, dodać dodatkową wodę (tyle g ile dodaliśmy ziaren). Wymieszać drewnianą ! łyżką, aż ciasto choć trochę będzie odchodziło od miski.
- Odłożyć ok. ½ szklanki zakwasu (przyda się na kolejne chlebki)
- Resztę ciasta przykryc ściereczką lub pokrywką i odstawić na 6-8 godzin.
- Formy do pieczenia wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Nawet 2 cm ponad formę. Przełożyć ciasto, wyrównać łyżką silikonową namoczoną w wodzie. Można obsypać wierzch ziarnami.
- Piec 1 godz. 40 min, w 180 C (góra-dół)
- Po upieczeniu od razu wyłożyć na deskę.
- Kroić dopiero jak ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz