środa, 28 września 2016

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE

Nie wiem czy  chcecie ten przepis. Taki chleb to pułapka. Już jem 3 kromkę z samym masełkiem (swojej roboty oczywiście)  i nie mogę się oprzeć.





SKŁADNIKI


½ kg mąki żytniej, razowej TYP 2000 – obowiązkowo !
(u mnie mąka Szymanowska)

½ kg mąki graham lub chlebowej TYP 750 - 1100

½ kg mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850

85 – 100 g zakwasu żytniego

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki miodu /cukru

1500 g /l wody

100 – 300 g ziaren (słonecznik, siemię lniane, dynia..)

Wody dodatkowo tyle, ile ziaren



Dodatkowo:
Miska ok. 7 l
Drewniana łyżka
Papier do pieczenia
2 podłużne formy do pieczenia






WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego wlać 1,5 g wody, zakwasu, miodu, zagrzać 3 min / 40 C/ obr 2
  2. Na naczynie miksującego ustawić dużą miskę, odmierzyć wszystkie 3 mąki i ziarna. Dodać sól.
  3. Przelać zaczyn do miski z mąkami, dodać dodatkową wodę (tyle g ile dodaliśmy ziaren). Wymieszać drewnianą ! łyżką, aż ciasto choć trochę będzie odchodziło od miski.
  4. Odłożyć ok. ½ szklanki zakwasu (przyda się na kolejne chlebki)
  5. Resztę ciasta przykryc ściereczką lub pokrywką i odstawić na 6-8 godzin.
  6. Formy do pieczenia wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Nawet 2 cm ponad formę. Przełożyć ciasto, wyrównać łyżką silikonową namoczoną w wodzie. Można obsypać wierzch ziarnami.
  7. Piec 1 godz. 40 min, w 180 C (góra-dół)
  8. Po upieczeniu od razu wyłożyć na deskę.
  9. Kroić dopiero jak ostygnie.

WSKAZÓWKI
  1. 1.       Zakwas postoi sobie spokojnie w lodówce 7-24 dni

    U mnie takie mąki:








Przepis od klientki : Pani Danusi W.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...