środa, 25 stycznia 2017

JAGLANY JABŁECZNIK Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ

Coś dla bezglutenowców i nie tylko. Przepyszne zdrowe ciasto z jabłek i kaszy jaglanej, w smaku przypominające ryż zapiekany z jabłkami :)






SKŁADNIKI

1350 g jabłek, obranych, pokrojonych w ćwiartki

150 g kaszy jaglanej, surowej, opłukanej

1 łyżeczka cynamonu

45 g żurawiny lub rodzynek najlepiej niesiarkowane

100 g orzechów pekan lub włoskich










WYKONANIE
  1. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki również)
  2. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, zmiksować 2 s/ obr 5. Przełożyć do dużej miski
  3. Do naczynia miksującego włożyć 500 g jabłek, zmiksować 2 s / obr 5. Przełożyć do orzechów. Czynność powtórzyć z taką samą ilością jabłek
  4. Do zmiksowanych składników dodać cynamon, kaszę jaglaną i żurawinę, wymieszać i przełożyć do tortownicy. Dobrze docinąć ciasto aby nie było sypkie
  5. Do naczynia miksującego włożyć 350 g jabłek, zmiksować 2 s / obr 5, wyłożyć na wierzch przygotowanego już ciasta
  6. Warstwę jabłkową wyłozyć kilkoma plasterkami masła lub oleju kokosowego
  7. Piec 1,5 godz  w piekarniku nagrzanym do 180 C



WSKAZÓWKI
  1. Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na kilka godzin (inaczej może się kruszyć)
  2. Opcjonalnie można podawać polane syropem z agawy, syropem klonowym czy miodem. Nam smakuje nawet bez dodatkowego słodu :)
  3. Żurawinę można zalać wodą na pół godziny przed użyciem



Przepis autorski




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...