niedziela, 3 lipca 2016

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SEREM FETA I OLIWKAMI









SKŁADNIKI
700 g obranych ziemniaków,
przekrojonych na połówki

150 g cukini,
(pokrojonej w  ćwiartki wielkości połówek ziemniaków)

100 g oliwek, zielonych lub czarnych

200 g sera typu feta

5 jajek

150 g mleka

1 łyżka suszonego oregano lub ziół prowansalskich

sól, pieprz



WYKONANIE

  1. Formę na tartę wysmarować oliwą
  2. Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra - dół)
  3. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki i cukinię, dodać 1/2  - 1 łyżeczki soli, zmiksować za pomocą kopystki  3 s / obr 5, przełożyć do formy.
  4. Do naczynia miksującego włożyć fetę, zmiksować 3 s / obr 4,  wyłożyć na ziemniaki
  5. Na fetę wyłożyć oliwki, obsypać pieprzem
  6. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, pół łyżeczki soli - (można więcej jeśli lubicie dobrze przyprawione ), oregano, wymieszać 10 s / obr 6, wylać na tartę
  7. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut
  8. Podawać obsypaną szczypiorkiem i koperkiem  z ulubionymi  sosami np.  czosnkowym czy tzatziki. kiszonym ogórrkiem lub jako dodatek do dania głównego



WSKAZÓWKI

  1. Cukinię można zastąpić ziemniakami
  2. Doprawić indywidualnie do smaku, (ziemniaki chłoną duzo soli)
  3. Przed podaniem posypać ulubionymi ziołami

Oliwki kroimy ręcznie lub miksujemy w TM - jak kto woli
Przepis autorski



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...