czwartek, 30 czerwca 2016

ŁAGODNA PASTA Z CIECIERZYCY I PIECZONYCH WARZYW

              Choć bakłażan jest właściwie owocem , przez wielu (myślę, że  z braku wiedzy)  bywa nazywany warzywem. Najbardziej popularna odmiana u nas w Polsce, o szerokim zastosowaniu to bakłażany włoskie fioletowe - do smażenia, pieczenia i faszerowania. Dziś właśnie takiego bakłażana upieczemy sobie z papryką i czosnkiem, a następnie zmiksujemy z ugotowaną ciecierzycą , przyprawami i kiełkami.W efekcie powstanie bardzo delikatna i oryginalna w smaku pasta, którą można podawać tradycyjnie do chleba jak również do nachosów, paluchów czy jako przekąska zawinięta w paski bakłazana i podawana jako roladki.









SKŁADNIKI

50 g mieszanki kiełków na patelnię (soczewica, fasola mung, cieciorka)

25 g cebuli

200 g ugotowanej ciecierzycy

1 bakłażan

1 zielona papryka

1/2 czerwonej papryki

5 ząbków czosnku w skórce

oliwa

1 łyka oleju kokosowego

1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka czarnuszki

świeży koperek (opcjonalnie)






WYKONANIE

  1. Paprykę oczyścić. Bakłażana pokroić w  plastry o grubosci ok1 cm, opruszyć solą, odstawić na 10 min aż wypusci sok.
  2. Paprykę, bakłażana i czosnek wyłożyć na papierze do pieczenia. Skropić odrobiną oliwy. Piec 20- 30 minut w 180 C (termoobieg lub bez). Odstawić do ostygnięcia
  3. Kiełki podsmażyc na oleju kokosowym, lekko oprószyć solą, odstawić.
  4. Cebulę włożyc do naczynia miksującego, zmiksować 3 s / obr 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać 10 g oleju, dusić 2 min 30 s / Varoma/ obr 1
  5. Dodać ciecierzycę, pieczone warzywa, zmiksować 15 s / obr 5
  6. Dodać cól,paprykę wędzoną, czarnuszkę, zmiksować 10 s / obr 5. W razie potrzeby zgarnąć kopystką i zmiksować ponownie.
  7. Dodać kiełki, wymieszać 5 s / obr wsteczne 3
  8. Pastę podawać z chlebem obsypaną koperkiem



WSKAZÓWKI

  1. Czas pieczenia warzyw zależy od piekarnika, należy obserwować  aby warzywa się nie przypaliły.
  2. Czosnek obrać ze skórki po upieczeniu.


Przepis autorski


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...