ŁAGODNA PASTA Z CIECIERZYCY I PIECZONYCH WARZYW
Choć bakłażan jest właściwie owocem , przez wielu (myślę, że z braku wiedzy) bywa nazywany warzywem. Najbardziej popularna odmiana u nas w Polsce, o szerokim zastosowaniu to bakłażany włoskie fioletowe - do smażenia, pieczenia i faszerowania. Dziś właśnie takiego bakłażana upieczemy sobie z papryką i czosnkiem, a następnie zmiksujemy z ugotowaną ciecierzycą , przyprawami i kiełkami.W efekcie powstanie bardzo delikatna i oryginalna w smaku pasta, którą można podawać tradycyjnie do chleba jak również do nachosów, paluchów czy jako przekąska zawinięta w paski bakłazana i podawana jako roladki.
SKŁADNIKI
50 g mieszanki kiełków na patelnię (soczewica, fasola mung, cieciorka)
25 g cebuli
200 g ugotowanej ciecierzycy
1 bakłażan
1 zielona papryka
1/2 czerwonej papryki
5 ząbków czosnku w skórce
oliwa
1 łyka oleju kokosowego
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka czarnuszki
świeży koperek (opcjonalnie)
WYKONANIE
- Paprykę oczyścić. Bakłażana pokroić w plastry o grubosci ok1 cm, opruszyć solą, odstawić na 10 min aż wypusci sok.
- Paprykę, bakłażana i czosnek wyłożyć na papierze do pieczenia. Skropić odrobiną oliwy. Piec 20- 30 minut w 180 C (termoobieg lub bez). Odstawić do ostygnięcia
- Kiełki podsmażyc na oleju kokosowym, lekko oprószyć solą, odstawić.
- Cebulę włożyc do naczynia miksującego, zmiksować 3 s / obr 5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia. Dodać 10 g oleju, dusić 2 min 30 s / Varoma/ obr 1
- Dodać ciecierzycę, pieczone warzywa, zmiksować 15 s / obr 5
- Dodać cól,paprykę wędzoną, czarnuszkę, zmiksować 10 s / obr 5. W razie potrzeby zgarnąć kopystką i zmiksować ponownie.
- Dodać kiełki, wymieszać 5 s / obr wsteczne 3
- Pastę podawać z chlebem obsypaną koperkiem
WSKAZÓWKI
- Czas pieczenia warzyw zależy od piekarnika, należy obserwować aby warzywa się nie przypaliły.
- Czosnek obrać ze skórki po upieczeniu.
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz