środa, 15 czerwca 2016

ZDROWE BATONIKI BEZ CUKRU

        Dziś  zdrowe batoniki z daktylami i bananem zamiast cukru. Najlepiej użyć keksówki jako formy do wypiekania,ale równie dobrze możecie masę rolować w wałeczki czy kuleczki i odstawić je do lodówki na kilka godzin.
         U nas troszkę się spiekły, ale i tak zostały pochłonięte w mgnieniu oka :) 





SKŁADNIKI

100 g suszonych daktyli

1 dojrzały banan

100 g płatków orkiszowych lub innych naturalnych

150 g mieszanki orzechów (brazylijskie, włoskie, migdały)

70 g żurawiny

30 g całych migdałów (opcjonalnie)




WYKONANIE
  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, zmiksować 3 s / obr 5 , przełożyć na blachę i lekko podprażyć w piekarniku tak aby nie zbrązowiały, ponieważ nabiorą goryczki.
  2. Do naczynia miksującego dodać daktyle, zmiksować 20 s / obr 6
  3. Dodać banana, zmiksować 4 s / obr 5
  4. Dodać płatki, zmiksować 10 s / obr 3, zgarnąć kopystką i odstawić na kilka minut aby płatki zmiękły
  5. Dodać żurawinę i podprażone orzechy oraz całe migdały, wymieszać 10 s / obr wsteczne 3
  6. Masę wyłożyć na keksówkę wyścielona papierem do pieczenia, boki najlepiej też.
  7. Mocno dociskamy rękami. Masa powinna być dobrze ubita, inaczej batoniki będą się kruszyć przy krojeniu. Pieczemy w 150º - 180 C, przez ok 10-20 minut, aż wierzch masy przyrumieni się (zależy od piekarnika)
  8. Zamiast pieczenia tak przygotowaną masę można odstawić do lodówki na kilka godzin.




WSKAZÓWKI

  1. Uwaga – kroimy dopiero, gdy całkowicie wystygną!
  2. Zdrowe batoniki  przechowujemy w zamkniętym pojemniku do kilku dni
  3. Zamiast batoników można zrobić małe kuleczki

Przepis autorski



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...