Dziś zdrowe batoniki z daktylami i bananem zamiast cukru. Najlepiej użyć keksówki jako formy do wypiekania,ale równie dobrze możecie masę rolować w wałeczki czy kuleczki i odstawić je do lodówki na kilka godzin.
U nas troszkę się spiekły, ale i tak zostały pochłonięte w mgnieniu oka :)
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, zmiksować 3 s / obr 5 , przełożyć na blachę i lekko podprażyć w piekarniku tak aby nie zbrązowiały, ponieważ nabiorą goryczki.
- Do naczynia miksującego dodać daktyle, zmiksować 20 s / obr 6
- Dodać banana, zmiksować 4 s / obr 5
- Dodać płatki, zmiksować 10 s / obr 3, zgarnąć kopystką i odstawić na kilka minut aby płatki zmiękły
- Dodać żurawinę i podprażone orzechy oraz całe migdały, wymieszać 10 s / obr wsteczne 3
- Masę wyłożyć na keksówkę wyścielona papierem do pieczenia, boki najlepiej też.
- Mocno dociskamy rękami. Masa powinna być dobrze ubita, inaczej batoniki będą się kruszyć przy krojeniu. Pieczemy w 150º - 180 C, przez ok 10-20 minut, aż wierzch masy przyrumieni się (zależy od piekarnika)
- Zamiast pieczenia tak przygotowaną masę można odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Uwaga – kroimy dopiero, gdy całkowicie wystygną!
- Zdrowe batoniki przechowujemy w zamkniętym pojemniku do kilku dni
- Zamiast batoników można zrobić małe kuleczki
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz