czwartek, 23 czerwca 2016

FARINATA - WŁOSKI PLACEK Z CIECIERZYCY

Farinata to typowe danie z kuchni włoskiej, W zależności od regionu występuje pod różnymi nazwami: jak np. w Ligurii  faina ,Toskanii  Cecina ( "wykonane z ciecierzycy") lub torta di Ceci ( "ciecierzyca pie") na Sardynii faine, w Nicei i na Lazurowym Wybrzeżu  socca. Można również spotkać wersje farinaty wykonaną z mąki pszennej zamiast mąki z ciecierzycy farinata bianca np. w Savona.

Jest to placek, przypominający tartę, przygotowany z bardzo prostych i tanich składników - mąki z ciecierzycy ( którą najlepiej zrobić samemu z ciecierzycy), wody, oliwy i soli.  Tradycyjnie farinata jest cięta na plastry ,a jedzona bez dodatków. Opcjonalnie doprawiona czarnym pieprzem, świeżym rozmarynem , solą morską. Są jednak regiony , gdzie podaje się ją z nadzieniem, z oliwkami , cebulą , karczochami lub posypaną serem.

Korzenie farinaty sięgają czasów okupacji Genui przez wojska rzymskie, kiedy to żołnierze, aby tanio i szybko zaspokoić głód, przygotowywali sobie danie z mąki z ciecierzycy i wody. Piekli tę mieszankę w gorącym słońcu, nawet na własnych tarczach. 








SKŁADNIKI

200 g ciecierzycy, suchej

 300 g wody

1/3 łyżeczki soli

30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy

60 g suszonych pomidorów,
odsączonych z zalewy (mogą być pokrojone na kawałki

60 g zielonych oliwek, bez pestek

cebula, opcjonalnie

czarny pieprz, do posypania farinaty,

rozmaryn, szałwia drobno pokrojona (opcjonalnie) do ułożenia na wierzchu farinaty






WYKONANIE
  1. Do suchego i czystego naczynia wsypać ciecierzycę, zemleć 1 min/ obr 10
  2. Dodać wodę i sól, wymieszać 20 s / obr 4. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Tak przygotowane ciasto pozostawić na jedną godzinę.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp 220 C.Formę do pieczenia (ok 25x25) natłuścić oliwą, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać oliwę, wymieszać 10 s / obr 4
  5. Przelać zawartość naczynia do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć suszone pomidory, oliwki cebulę, posypać ziołami. Piec ok 20 min w 220 C.
  6. Podawać na ciepło posypaną  pieprzem



WSKAZÓWKI
  1. Farinatę podajemy na ciepło z ulubionymi pastami bądź zestawem sałat i sosem vinegret - wtedy jest najlepsza ! :)





Przepis: Kalendarz 2016 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...