Farinata to typowe danie z kuchni włoskiej, W zależności od regionu występuje pod różnymi nazwami: jak np. w Ligurii faina ,w Toskanii Cecina ( "wykonane z ciecierzycy") lub torta di Ceci ( "ciecierzyca pie") na Sardynii faine, w Nicei i na Lazurowym Wybrzeżu socca. Można również spotkać wersje farinaty wykonaną z mąki pszennej zamiast mąki z ciecierzycy farinata bianca np. w Savona.
Jest to placek, przypominający tartę, przygotowany z bardzo prostych i tanich składników - mąki z ciecierzycy ( którą najlepiej zrobić samemu z ciecierzycy), wody, oliwy i soli. Tradycyjnie farinata jest cięta na plastry ,a jedzona bez dodatków. Opcjonalnie doprawiona czarnym pieprzem, świeżym rozmarynem , solą morską. Są jednak regiony , gdzie podaje się ją z nadzieniem, z oliwkami , cebulą , karczochami lub posypaną serem.
Korzenie farinaty sięgają czasów okupacji Genui przez wojska rzymskie, kiedy to żołnierze, aby tanio i szybko zaspokoić głód, przygotowywali sobie danie z mąki z ciecierzycy i wody. Piekli tę mieszankę w gorącym słońcu, nawet na własnych tarczach.
SKŁADNIKI
200 g ciecierzycy, suchej
300 g wody
1/3 łyżeczki soli
30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
60 g suszonych pomidorów,
odsączonych z zalewy (mogą być pokrojone na kawałki
60 g zielonych oliwek, bez pestek
cebula, opcjonalnie
czarny pieprz, do posypania farinaty,
rozmaryn, szałwia drobno pokrojona (opcjonalnie) do ułożenia na wierzchu farinaty
WYKONANIE
- Do suchego i czystego naczynia wsypać ciecierzycę, zemleć 1 min/ obr 10
- Dodać wodę i sól, wymieszać 20 s / obr 4. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Tak przygotowane ciasto pozostawić na jedną godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do temp 220 C.Formę do pieczenia (ok 25x25) natłuścić oliwą, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać oliwę, wymieszać 10 s / obr 4
- Przelać zawartość naczynia do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć suszone pomidory, oliwki cebulę, posypać ziołami. Piec ok 20 min w 220 C.
- Podawać na ciepło posypaną pieprzem
WSKAZÓWKI
- Farinatę podajemy na ciepło z ulubionymi pastami bądź zestawem sałat i sosem vinegret - wtedy jest najlepsza ! :)
Przepis: Kalendarz 2016
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz