wtorek, 14 czerwca 2016

WYKWINTNY TORT MAKOWY

        Przepis na tort makowy znalazłam w kalendarzu "Thermomix 20 lat w Polsce". Wzbogaciłam go tylko o owoce i zmieniłam marmoladę na truskawkową. Myślę, ze z marmoladą pomarańczową będą natomiast pasowały brzoskwinie i likier amaretto do masy. Mmmmm.... już mam ochotę na tego z amaretto :) Jako, że na ostatni czas nigdzie nie mogłam dostać tortownicy o średnicy 20 cm to przerobiłam przepis na w większym wydaniu :) W sumie dobrze , ponieważ tort znikał w mgnieniu oka :) Obie wersje znajdziecie poniżej :)










SKŁADNIKI 
(na tortownicę 24 - 25 cm)

na ciasto:
360 g maku
145 g orzechów włoskich
9 jajek
szczypta soli
280 g cukru drobnego
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego


na krem:
300 g śmietany 30%, schłodzonej
70 g cukru, drobnego
500 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii


dodatkowo:
200 g marmolady truskawkowej lub pomarańczowej
100 g gorzkiej czekolady
ok pół kg świeżych truskawek lub brzoskwiń (opcjonalnie)
masło, do natłuszczenia tortownicy
papier do pieczenia (opcjonalnie)




SKŁADNIKI 
(na tortownicę 20 cm)


na ciasto:
250 g maku
100 g orzechów włoskich
6 jajek
szczypta soli
200 g cukru drobnego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego


na krem:
200 g śmietany 30%, schłodzonej
50 g cukru, drobnego
350 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii


dodatkowo:
150 -200 g marmolady truskawkowej lub pomarańczowej
70 g gorzkiej czekolady
ok pół kg świeżych truskawek lub brzoskwiń (opcjonalnie)
masło, do natłuszczenia tortownicy
papier do pieczenia (opcjonalnie)







WYKONANIE

ciasto:
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C (góra-dół).
  2. Tortownicę wyłożyć papierem a boki natłuścić masłem, odstawić
  3. Do naczynia miksującego wsypać mak, zemleć 50 s  / obr 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić
  4. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 4 s / obr 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka jaj i dodać sól, ubijać 3-4 min/ 37C/obr 4.
  6. Dodać żółtka, cukier, wymieszać 2 min / obr 3
  7. Dodać ekstrakt migdałowy, zmielony mak, orzechy, wymieszać 20 s / obr 2. Zdjąć motylek.
  8. W razie potrzeby przemieszać kopystką.
  9. Ciasto przelać do tortownicy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące
  10. Piec 40 - 45 min w 180 C do suchego patyczka. W przeciwnym razie wydłużyć czas pieczenia.
  11. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić na podłogę tortownicę - dzięki temu ciasto nie opadnie. Pozostawić do ostygnięcia
  12. Przekroić wzdłuż gdy całkowicie ostygnie
  13. Pierwszy z biszkoptów posmarować połową marmolady, następnie wyłożyć niezbyt grubą warstwą kremu. Na krem (opcjonalnie) można wyłożyć pokrojone owoce.
  14. Przykryć drugim biszkoptem, ponownie  nałożyć  marmoladę oraz krem.
  15. Wierzch oraz boki wysmarować pozostałym kremem.
  16. Do naczynia włożyć czekoladę, rozdrobnić, 6-7 s obr 8
  17. Udekorować wierzch tortu czekoladą i odrobin a owoców.
  18. Odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Podawać schłodzony

krem:
  1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia wlać śmietanę, ubijać na obr 3 do uzyskania bitej śmietany (1 - 2 min) 
  2. Pod koniec dodać cukier i chwilkę jeszcze ubijać. UWAGA aby śmietana się nie zważyła ! Zdjąć motylek.
  3. Dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, wymieszać 30 s / obr 3. 





WSKAZÓWKI
  1. Jajka powinny mieć temp. pokojową
  2. Przed ubijaniem kremu, można schłodzić naczynie miksujące w lodówce, a motylek nawet w zamrażarce - zapobiegnie to zważeniu się śmietany.
  3. Tort można podawać z kremem i marmoladą - bez owoców. 
  4. Do truskawkowej marmolady podajemy truskawki (opcjonalnie) , a do pomarańczowej - brzoskwinie.
  5. na tortownicę 20 cm wychodzi 12 porcji - 403 kcal na porcj



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...