WYKWINTNY TORT MAKOWY
Przepis na tort makowy znalazłam w kalendarzu "Thermomix 20 lat w Polsce". Wzbogaciłam go tylko o owoce i zmieniłam marmoladę na truskawkową. Myślę, ze z marmoladą pomarańczową będą natomiast pasowały brzoskwinie i likier amaretto do masy. Mmmmm.... już mam ochotę na tego z amaretto :) Jako, że na ostatni czas nigdzie nie mogłam dostać tortownicy o średnicy 20 cm to przerobiłam przepis na w większym wydaniu :) W sumie dobrze , ponieważ tort znikał w mgnieniu oka :) Obie wersje znajdziecie poniżej :)
SKŁADNIKI
(na tortownicę 24 - 25 cm)
na ciasto:
360 g maku
145 g orzechów włoskich
9 jajek
szczypta soli
280 g cukru drobnego
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
na krem:
300 g śmietany 30%, schłodzonej
70 g cukru, drobnego
500 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii
dodatkowo:
200 g marmolady truskawkowej lub pomarańczowej
100 g gorzkiej czekolady
ok pół kg świeżych truskawek lub brzoskwiń (opcjonalnie)
masło, do natłuszczenia tortownicy
papier do pieczenia (opcjonalnie)
SKŁADNIKI
(na tortownicę 20 cm)
na ciasto:
250 g maku
100 g orzechów włoskich
6 jajek
szczypta soli
200 g cukru drobnego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
na krem:
200 g śmietany 30%, schłodzonej
50 g cukru, drobnego
350 g serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii
dodatkowo:
150 -200 g marmolady truskawkowej lub pomarańczowej
70 g gorzkiej czekolady
ok pół kg świeżych truskawek lub brzoskwiń (opcjonalnie)
masło, do natłuszczenia tortownicy
papier do pieczenia (opcjonalnie)
WYKONANIE
ciasto:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C (góra-dół).
- Tortownicę wyłożyć papierem a boki natłuścić masłem, odstawić
- Do naczynia miksującego wsypać mak, zemleć 50 s / obr 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 4 s / obr 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka jaj i dodać sól, ubijać 3-4 min/ 37C/obr 4.
- Dodać żółtka, cukier, wymieszać 2 min / obr 3
- Dodać ekstrakt migdałowy, zmielony mak, orzechy, wymieszać 20 s / obr 2. Zdjąć motylek.
- W razie potrzeby przemieszać kopystką.
- Ciasto przelać do tortownicy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące
- Piec 40 - 45 min w 180 C do suchego patyczka. W przeciwnym razie wydłużyć czas pieczenia.
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić na podłogę tortownicę - dzięki temu ciasto nie opadnie. Pozostawić do ostygnięcia
- Przekroić wzdłuż gdy całkowicie ostygnie
- Pierwszy z biszkoptów posmarować połową marmolady, następnie wyłożyć niezbyt grubą warstwą kremu. Na krem (opcjonalnie) można wyłożyć pokrojone owoce.
- Przykryć drugim biszkoptem, ponownie nałożyć marmoladę oraz krem.
- Wierzch oraz boki wysmarować pozostałym kremem.
- Do naczynia włożyć czekoladę, rozdrobnić, 6-7 s obr 8
- Udekorować wierzch tortu czekoladą i odrobin a owoców.
- Odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Podawać schłodzony
krem:
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia wlać śmietanę, ubijać na obr 3 do uzyskania bitej śmietany (1 - 2 min)
- Pod koniec dodać cukier i chwilkę jeszcze ubijać. UWAGA aby śmietana się nie zważyła ! Zdjąć motylek.
- Dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy, wymieszać 30 s / obr 3.
WSKAZÓWKI
- Jajka powinny mieć temp. pokojową
- Przed ubijaniem kremu, można schłodzić naczynie miksujące w lodówce, a motylek nawet w zamrażarce - zapobiegnie to zważeniu się śmietany.
- Tort można podawać z kremem i marmoladą - bez owoców.
- Do truskawkowej marmolady podajemy truskawki (opcjonalnie) , a do pomarańczowej - brzoskwinie.
- na tortownicę 20 cm wychodzi 12 porcji - 403 kcal na porcj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz