MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI
Próbowaliście już jakiegoś wegańskiego majonezu? Ja owszem , ale ten z fasoli jak do tej pory najbardziej odpowiada mi zarówno smakiem jak i konsystencją. Córka moja uwielbia, mąż akurat kręci nosem, ale w sałatce warzywnej nawet go nie wyczuł. Najlepiej zrobić raz i przekonać się czy Wam odpowiada. Na pewno ma mniej kalorii i jest zdrowszy niż taki ze sklepu. Majonez z fasoli może stanowić wspaniałą bazę do sosu tatarskiego, czosnkowego i innych. Ja również używam jako zamiennik jogurtu naturalnego bądź jako pasty na chlebek. Możliwości jest wiele, dajcie MU szansę :)
W internecie znajdziecie wiele przepisów na taki majonez, proporcje każdy może zmienić pod siebie.
SKŁADNIKI
200 - 220 g ugotowanej białej fasoli (ze skórką lub bez)
30 g wody
30 g oleju (najlepiej taki o niezbyt intensywnym smaku typu słonecznikowy,
rzepakowy, z pestek winogron)
10 - 20 g cytryny
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu (białego lub czarnego)
1/2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć fasolę, zmiksować 5 s/ obr 5, zgarnąć kopystką na dno naczynia.
- Naczynie zamknąć, do miarki odmierzyć 30 g wody i 30 g oleju a na pokrywę wycisnąć cytrynę. Usunąć pestki.
- Nastawić 2 min / obr 4, w tym czasie bardzo powoli wlewać olej z wodą, dodać pozostałe składniki
- Zgarnąć kopystką i zmiksować jeszcze 20 s / obr 6 -7
WSKAZÓWKI
- Majonez można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniczku w lodówce
- Jeśli majonez jest za gęsty można dodać więcej wody i oleju
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz