środa, 1 czerwca 2016

MAJONEZ Z BIAŁEJ FASOLI




Próbowaliście już jakiegoś wegańskiego majonezu? Ja owszem , ale ten z fasoli jak do tej pory najbardziej odpowiada mi zarówno smakiem jak i konsystencją. Córka moja uwielbia, mąż akurat kręci nosem, ale w sałatce warzywnej nawet go nie wyczuł. Najlepiej zrobić raz i przekonać się czy Wam odpowiada. Na pewno ma mniej kalorii i jest zdrowszy niż taki ze sklepu. Majonez z fasoli może stanowić wspaniałą bazę do sosu tatarskiego, czosnkowego i innych. Ja również używam jako zamiennik jogurtu naturalnego bądź jako pasty na chlebek. Możliwości jest wiele, dajcie MU szansę   :)
W internecie znajdziecie wiele przepisów na taki majonez, proporcje każdy może zmienić pod siebie.



SKŁADNIKI

200 - 220 g ugotowanej białej fasoli (ze skórką lub bez)

30 g wody

30 g oleju (najlepiej taki o niezbyt intensywnym smaku typu słonecznikowy,
rzepakowy, z pestek winogron)

10 - 20 g cytryny

1/3 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu (białego lub czarnego)

1/2 łyżeczki musztardy (opcjonalnie)




WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć fasolę, zmiksować 5 s/ obr 5, zgarnąć kopystką na dno naczynia.
  2. Naczynie zamknąć, do miarki odmierzyć 30 g wody i 30 g oleju a na pokrywę wycisnąć cytrynę. Usunąć pestki.
  3. Nastawić 2 min / obr 4, w tym czasie bardzo powoli wlewać olej z wodą, dodać pozostałe składniki
  4. Zgarnąć kopystką i zmiksować jeszcze 20 s / obr 6 -7






WSKAZÓWKI

  1. Majonez można przechowywać kilka dni  w szczelnym pojemniczku w lodówce
  2. Jeśli majonez jest za gęsty można dodać więcej wody i oleju


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...