SKŁADNIKI
(na tortownicę 26 cm)
Na spód
100 g mieszanki orzechów (włoskie, brazylijskie , migdały)
100 g daktyli
1 dojrzały banan
50 g płatków amarantusa
50 g płatków orkiszu
50 g płatków amarantusa
50 g płatków orkiszu
Masa czekoladowa
200 g kaszy jaglanej (suchej)
900 g mleka roślinnego
50 - 100 g daktyli ( jako słodzik)
50 g kakao lub karobu
(można więcej jeśli chcecie bardziej czekoladowe)
(można więcej jeśli chcecie bardziej czekoladowe)
10 g agar - agar
70 - 100 g likieru tiramisu lub czekoladowego (opcjonalnie)
Mus truskawkowy
750 g truskawek
50 g syropu z agawy lub innego słodu
10 g agar - agar
WYKONANIE
Spód
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, daktyle i banana, zmiksować 10 s / obr 6. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
- Dodać płatki , wymieszać 5 s / obr wsteczne 3. Odstawić na ok 10 min aby płatki napęczniały.
- Ciastem wyłożyć spód tortownicy (mocno dociskać aby było zwarte).
- Włożyć do lodówki
Masa czekoladowa
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć kaszę.
- opłukać kaszę pod bieżącą wodą i przesypać do naczynia miksującego.
- Dodać daktyle i mleko, gotować 15 min / 100 C / obr 1
Jeśli mleko zacznie bulgotać zmniejszyć temperaturę i ewentualnie obroty - Dodać kakao, agar i likier, zmiksować 30 s / obr 8
- Odczekać aż masa lekko ostygnie (ale nie stężeje!) i przełożyć na wcześniej przygotowany spód, odstawić.
Mus truskawkowy
- Truskawki włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 10 s / obr 5
- Zagotować 7 - 10 min / 110 C / obr 1
- Dodać syrop z agawy i agar , wymieszać 5 s / obr 4
- Ostudzić ( uwaga aby nie stężało !) przelać na masę czekoladową. Udekorować wg uznania. Pozostawić do stężenia.
WSKAZÓWKI
- Agar - agar , substancja żelująca pozyskiwana z glonów - krasnorostów. Rozpuszcza się w temp. 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C. Nie trzeba go więc wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się nam w temperaturze pokojowej.
- Jeśli lubicie BARDZO słodkie ciasta , możecie dodać więcej daktyli czy syropu
- Na spód ciasta można wyłożyć truskawki i zalać ostudzoną masą czekoladową (opcjonalnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz