poniedziałek, 6 czerwca 2016

JAGLANE CIASTO CZEKOLADOWO - TRUSKAWKOWE bez pieczenia

Przedstawiam Wam JAGLANE CIASTO CZEKOLADOWO - TRUSKAWKOWE.. bez cukru, bez jajek, bez nabiału... bez pieczenia, za to mega pyszne i zdrowe 





SKŁADNIKI 

(na tortownicę 26 cm)


Na spód
100 g mieszanki orzechów (włoskie, brazylijskie , migdały)

100 g daktyli

1 dojrzały banan

50 g płatków amarantusa

50 g płatków orkiszu 



Masa czekoladowa

200 g kaszy jaglanej (suchej)

900 g mleka roślinnego

50 - 100 g daktyli ( jako słodzik)

50 g kakao lub karobu
 
(można więcej jeśli chcecie bardziej czekoladowe)

10 g agar - agar

70 - 100 g likieru tiramisu lub czekoladowego (opcjonalnie)



Mus truskawkowy

750 g truskawek

50  g syropu z agawy lub innego słodu

10 g agar - agar













WYKONANIE

Spód
  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, daktyle i banana, zmiksować 10 s / obr 6. Zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać płatki , wymieszać  5 s / obr wsteczne 3. Odstawić na ok 10 min aby płatki napęczniały.
  3. Ciastem wyłożyć spód tortownicy (mocno dociskać aby było zwarte).
  4. Włożyć do lodówki

Masa czekoladowa
  1. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odmierzyć kaszę.
  2. opłukać kaszę pod bieżącą wodą i przesypać do naczynia miksującego. 
  3. Dodać daktyle i mleko, gotować 15 min / 100 C / obr 1
    Jeśli mleko zacznie bulgotać zmniejszyć temperaturę i ewentualnie obroty
  4. Dodać kakao, agar i likier, zmiksować 30 s / obr 8
  5. Odczekać aż masa lekko ostygnie (ale nie stężeje!) i przełożyć na wcześniej przygotowany spód, odstawić.

Mus truskawkowy
  1. Truskawki włożyć do naczynia miksującego, zmiksować 10 s / obr 5
  2. Zagotować 7 - 10 min / 110 C / obr 1
  3. Dodać syrop z agawy i agar , wymieszać 5 s / obr 4
  4. Ostudzić ( uwaga aby nie stężało !) przelać na masę czekoladową. Udekorować wg uznania. Pozostawić do stężenia.



WSKAZÓWKI
  1. Agar - agar , substancja żelująca pozyskiwana z glonów -   krasnorostów. Rozpuszcza się w temp. 85-95 °C, tężeje natomiast już w 32-35 °C. Nie trzeba go więc wkładać do lodówki. Nie ma też obawy, że deser rozpuści się nam w temperaturze pokojowej.
  2. Jeśli lubicie BARDZO słodkie ciasta , możecie dodać więcej daktyli czy syropu
  3. Na spód ciasta można wyłożyć truskawki i zalać ostudzoną masą czekoladową (opcjonalnie).


Przepis autorski

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...