wtorek, 24 maja 2016

PRALINKI Z FASOLI ADZUKI

             Jak pisałam wcześniej chciałabym się z Wami podzielić kilkoma przepisami jakie udało mi się zdobyć na warsztatach Smakoterapii (pozwoliłam sobie na drobne wskazówki od siebie). Słodkości idą dziś na pierwszy plan :) Praliny z fasoli adzuki to przepyszne czeko trufle oparte na naturalnych składnikach. Jeżeli zdrowe odżywianie jest podstawą Waszej kuchni to ten przepis jest własnie dla Was:) Słodkie trufelki bez ani grama rafinowanego cukru i słodkiej czekolady podbiją podniebienia Waszej rodziny. Zapewniam , że Wasi goście , dzieci będą się nimi zajadać. Tylko nie zdradzajcie od razu z czego są wykonane :)



SKŁADNIKI

300 g ugotowanej fasoli adzuki (ok 230 przed ugotowaniem)

100 - 150 g daktyli bez pestek (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie)

łyżka gorzkiego  kakao

łyżka karobu

skórka pomarańczowa

sezam, wiórki kokosowe, zmielone orzechy do obtoczenia




WYKONANIE

  1. Do naczynia miksującego włożyć fasolę i daktyle, zmiksować 20 s / obr 8
  2. Dodać karob, kakao i odrobinę startej skórki z pomarańcza, zmiksować 10 s / obr 6-8
  3. Zgarnąć kopystka i czynność z pkt 2 powtórzyć do momentu aż uzyskamy gładką masę i jednolitej brązowej barwie
  4. Ulepić zgrabne pralinki i obtoczyć w orzechach, wiórkach czy sezamie
  5. Podawać schłodzone


WSKAZÓWKI
Od siebie:
  1. Jeżeli przy tworzeniu pralinek masa będzie się kruszyła dodać odrobinę wody lub oleju kokosowego
  2. W zależności czy lubimy mniej lub bardziej posmak czekoladowy można dać mniej lub więcej kakao czy karobu. Tak samo z daktylami, które pełnią rolę słodzika
przepis : Smakoterapia przerobiłam na TM




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...