PRALINKI Z FASOLI ADZUKI
Jak pisałam wcześniej chciałabym się z Wami podzielić kilkoma przepisami jakie udało mi się zdobyć na warsztatach Smakoterapii (pozwoliłam sobie na drobne wskazówki od siebie). Słodkości idą dziś na pierwszy plan :) Praliny z fasoli adzuki to przepyszne czeko trufle oparte na naturalnych składnikach. Jeżeli zdrowe odżywianie jest podstawą Waszej kuchni to ten przepis jest własnie dla Was:) Słodkie trufelki bez ani grama rafinowanego cukru i słodkiej czekolady podbiją podniebienia Waszej rodziny. Zapewniam , że Wasi goście , dzieci będą się nimi zajadać. Tylko nie zdradzajcie od razu z czego są wykonane :)
SKŁADNIKI
300 g ugotowanej fasoli adzuki (ok 230 przed ugotowaniem)
100 - 150 g daktyli bez pestek (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie)
łyżka gorzkiego kakao
łyżka karobu
skórka pomarańczowa
sezam, wiórki kokosowe, zmielone orzechy do obtoczenia
WYKONANIE
- Do naczynia miksującego włożyć fasolę i daktyle, zmiksować 20 s / obr 8
- Dodać karob, kakao i odrobinę startej skórki z pomarańcza, zmiksować 10 s / obr 6-8
- Zgarnąć kopystka i czynność z pkt 2 powtórzyć do momentu aż uzyskamy gładką masę i jednolitej brązowej barwie
- Ulepić zgrabne pralinki i obtoczyć w orzechach, wiórkach czy sezamie
- Podawać schłodzone
WSKAZÓWKI
Od siebie:
- Jeżeli przy tworzeniu pralinek masa będzie się kruszyła dodać odrobinę wody lub oleju kokosowego
- W zależności czy lubimy mniej lub bardziej posmak czekoladowy można dać mniej lub więcej kakao czy karobu. Tak samo z daktylami, które pełnią rolę słodzika
przepis : Smakoterapia przerobiłam na TM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz