Sezon na rabarbar w pełni Emotikon smile
" Pamiętam jak byłem mały jadłem TO z cukrem.." - tak skomentował mój rabarbarowy zakup mąż Emotikon smile
SKŁADNIKI
4 jajka
140 g cukru
280 g mąki
210 g margaryny
15 g proszku do pieczenia
50 g cukru do posypki
rabarbar, truskawki..inne owoce sezonowe
( ilość wg uznania )
( ilość wg uznania )
WYKONANIE
1.Do naczynia
miksującego włożyć margarynę. Roztopić 3 min /80 C/ obr 2, przelać
do innego naczynia i zostawić do ostygnięcia. Umyć i dobrze osuszyć naczynie
miksujące.
2. Oddzielić białka od
żółtek
3. Ubić pianę z
białek. Do osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek.
Ubijamy 5 min/obr 4. (bądź krócej jeśli białka ubiją
się wcześniej na sztywną piane) . Aby szybciej się ubiły można dodać
szczyptę soli i włączyć temperaturę 37 C
4. Nastawić urządzenie
na 1 min / obr. 3. W trakcie pracy stopniowo dodać 140 g cukru a
następnie żółtka.
5. Zdjąć motylek. Do
naczynia dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać 1 min. / obr
3.
6. Dodać wcześniej
rozpuszczoną margarynę i mieszać 30 s / obr. 4
7.Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę. (prostokątną ..okrągłą)
8. Na ciasto rozrzucić owoce, Owoce można też pokroić – wg uznania.
9. Piekarnik nastawić
na 180
10.Piec ok 30 - 40 minut do "suchego
patyczka "
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz