sobota, 21 maja 2016

EKSPRESOWE CIASTO Z RABARBAREM


Sezon na rabarbar w pełni Emotikon smile
" Pamiętam jak byłem mały jadłem TO z cukrem.." - tak skomentował mój rabarbarowy zakup mąż Emotikon smile

Dziś u nas ekspresowe ciasto rabarbarowe oraz kompocik rabarbarowo - jabłkowy. Jest to ten sam przepis co na mufinki z truskawkami Emotikon smile



SKŁADNIKI


4 jajka

140 g cukru

280 g mąki

210 g margaryny

15 g  proszku do pieczenia

50 g cukru do posypki

rabarbar, truskawki..inne owoce sezonowe
( ilość wg uznania )




WYKONANIE

1.Do naczynia miksującego  włożyć margarynę. Roztopić 3 min /80 C/ obr 2, przelać do innego naczynia i zostawić do ostygnięcia. Umyć i dobrze osuszyć naczynie miksujące.
2. Oddzielić białka od żółtek
3. Ubić pianę z białek. Do osuszonego naczynia dodajemy białka jaj i zakładamy motylek. Ubijamy 5 min/obr 4.   (bądź krócej jeśli białka ubiją się wcześniej na sztywną piane) . Aby szybciej się ubiły można dodać szczyptę soli i włączyć temperaturę 37 C
4. Nastawić  urządzenie na 1 min / obr. 3. W trakcie pracy stopniowo dodać 140 g cukru a następnie żółtka.
5. Zdjąć motylek. Do naczynia dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać 1 min. / obr 3. 
6. Dodać wcześniej rozpuszczoną margarynę i mieszać 30 s / obr. 4
7.Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę.  (prostokątną ..okrągłą)





8. Na ciasto rozrzucić  owoce, Owoce można też pokroić – wg uznania.
9.  Piekarnik nastawić na 180
10.Piec ok 30 - 40 minut  do "suchego patyczka "




- Przepis autorski - 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...