Święta już tuż ..tuż ..
U nas w tym roku paszteciki wzbogacone o zawartość soi . Naprawdę fajna sprawa J Paszteciki nie są ani za ostre ani za słone, więc doskonale
nadają się do czerwonego barszczu. Farszu możecie użyć również do krokietów J Najlepiej podawać je świeżutkie, ale jak wiadomo tyle rzeczy
trzeba jeszcze przygotować, dlatego ja robię paszteciki wcześniej i zamrażam
tak jak uszka. To samo możecie zrobić z krokietami (tylko bez panierki).
Na ciasto
500 g mąki
125 g masła lub margaryny
mlecznej
30 g drożdży
160 g gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
3 jajka
(w tym jedno do posmarowania ciasta)
(w tym jedno do posmarowania ciasta)
Na farsz
140 - 160 g soi (waga przed ugotowaniem)
500 g kiszonej kapusty
220 g pieczarek
½ łyżeczki pieprzu
czarnego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki wegety
(opcjonalnie)
1800 g wody do gotowania
WYKONANIE
Ciasto:
1. Masło i mąkę utrzeć 10
s / obr 4
2. Dodać śmietanę, drożdże, cukier, 2 jajka, i sól,
wyrobić 40 s / obr. interwał
3. Ciasto wyjąć zagnieść w kulę i podzielić na pół .
Rozwałkować oba kawałki na szerokość ok. 20 cm. Nałożyć farsz
4. Zawinąć farsz jak na zdjęciu i odwrócić łączeniem do dołu.
Lekko docisnąć aby na łączeniu ciasto się skleiło. Kroić jak kopytka na kawałki
ok. 3 cm (lub wg uznania)
5. Piec w piekarniku na złoty kolor – ok. 20 min, temp 180-200 C
Farsz:
1. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć soję,
przepłukać pod bieźącą wodą. Włożyć koszyczek do naczynia miksującego
2. Dodać 1800 g wody,
gotować 60 min / 110 C / obr 0,5 – 1. Jeśli woda zacznie bulgotać
zmniejszyć temperaturę i / lub obroty
3. Po ugotowaniu przełożyć soję do innego naczynia. Do koszyka włożyć
kapustę, gotować (można w tej samej wodzie) 15 min / 110 C/ obr 0,5-1. Zmniejszyć w razie potrzeby. Przełożyć
do innego naczynia. Wylać wodę.
4. Do naczynia włożyć cebulę, zmiksować 5 s/ obr 5, podsmażyć na patelni
5. Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, rozdrobnić 4 s/ obr 4, a następnie dusić 3 min / 100 C/ obr 2
6. Nałożyć koszyczek, odcedzić wodę , która powstała przy duszeniu,
przełożyć pieczarki do innego naczynia.
7. Soję zmiksować na jednolitą masę, 10 s / obr 7, dodać pozostałe składniki i przyprawy zmiksować za
pomocą kopystki, 15 s / obr 6
8. Nakładać farsz na ciasto, zwinąć i piec w piekarniku
WSKAZÓWKI
1. Przepis na TM31, TM5
2. Sól , pieprz można dodać wg uznania. Paszteciki nie są ani
za ostre ani za słone – do barszczu w sam raz J
3. Farszu można użyć również do krokietów. Farsz owinięty w
ciasto naleśnikowe można zamrozić. Panierować ciasto naleśnikowe w jajku i
bułce tartej, opiekać na oleju bezpośrednio
przed podaniem
4. Nadzieniem do pasztecików mogą być również grzyby lub
pasztet drobiowy , lub cokolwiek innego wg uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz