środa, 23 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNE PASZTECIKI Z SOJĄ , KAPUSTA I PIECZARKAMI

            Święta już tuż ..tuż .. U nas w tym roku paszteciki wzbogacone o zawartość soi  . Naprawdę fajna sprawa J Paszteciki nie są ani za ostre ani za słone, więc doskonale nadają się do czerwonego barszczu. Farszu możecie użyć również do krokietów J Najlepiej podawać je świeżutkie, ale jak wiadomo tyle rzeczy trzeba jeszcze przygotować, dlatego ja robię paszteciki wcześniej i zamrażam tak jak uszka. To samo możecie zrobić z krokietami (tylko bez panierki).






SKŁADNIKI


Na ciasto

500 g mąki

125 g masła lub margaryny mlecznej

30 g drożdży

160 g gęstej śmietany

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

3 jajka
(w tym jedno do posmarowania ciasta)



Na farsz

140 - 160 g soi (waga przed ugotowaniem)

500 g kiszonej kapusty

220 g pieczarek

½ łyżeczki pieprzu czarnego

½ łyżeczki soli


½ łyżeczki wegety (opcjonalnie)

1800 g wody do gotowania




WYKONANIE

Ciasto:

1.      Masło i mąkę utrzeć 10 s / obr 4

2.      Dodać śmietanę, drożdże, cukier, 2 jajka, i sól, wyrobić 40 s / obr. interwał

3.      Ciasto wyjąć zagnieść w kulę i podzielić na pół . Rozwałkować oba kawałki na szerokość ok. 20 cm. Nałożyć farsz

4.   Zawinąć farsz jak na zdjęciu i odwrócić łączeniem do dołu. Lekko docisnąć aby na łączeniu ciasto się skleiło. Kroić jak kopytka na kawałki ok. 3 cm (lub wg uznania)



5.     Piec w piekarniku na złoty kolor – ok. 20  min, temp 180-200 C





Farsz:

1.  Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć soję, przepłukać pod bieźącą  wodą. Włożyć koszyczek do naczynia miksującego

2.  Dodać  1800 g wody, gotować 60 min / 110 C / obr  0,5 – 1. Jeśli woda zacznie bulgotać zmniejszyć temperaturę i / lub obroty

3.  Po ugotowaniu przełożyć soję do innego naczynia. Do koszyka włożyć kapustę, gotować (można w tej samej wodzie) 15 min / 110 C/ obr 0,5-1. Zmniejszyć w razie potrzeby. Przełożyć do innego naczynia. Wylać wodę.

4.    Do naczynia włożyć cebulę, zmiksować 5 s/ obr 5, podsmażyć na patelni

5.    Do naczynia miksującego włożyć pieczarki, rozdrobnić 4 s/ obr 4, a następnie dusić 3 min / 100 C/ obr 2

6.  Nałożyć koszyczek, odcedzić wodę , która powstała przy duszeniu, przełożyć pieczarki do innego naczynia.

7.  Soję zmiksować na jednolitą masę, 10 s / obr 7, dodać pozostałe składniki i przyprawy zmiksować za pomocą kopystki, 15 s / obr 6

8.     Nakładać farsz na ciasto, zwinąć i piec w piekarniku



WSKAZÓWKI

1.     Przepis na TM31, TM5

2.    Sól , pieprz można dodać wg uznania. Paszteciki nie są ani za ostre ani za słone – do barszczu w sam raz J

3.   Farszu można użyć również do krokietów. Farsz owinięty w ciasto naleśnikowe można zamrozić. Panierować ciasto naleśnikowe w jajku i bułce tartej, opiekać na oleju  bezpośrednio przed podaniem

4.     Nadzieniem do pasztecików mogą być również grzyby lub pasztet drobiowy , lub cokolwiek innego wg uznania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...