SKŁADNIKI
1 szklanka pestek dyni
(200 g)
100 g suszonych pomidorów
50 g kaszy jaglanej
(waga przed ugotowaniem)
(waga przed ugotowaniem)
110 g cebuli
130 g marchewki
165 g pietruszki, korzeń
2 ząbki czosnku
50 g oleju / oliwy
1 łyżeczka soli
⅓ łyżeczki pieprzu
1 – 2 szczypty kurkumy (opcjonalnie)
½ łyżeczki ostrej papryki
WYKONANIE
1. Pestki dyni zalać zimną wodą, odstawić na noc, odsączyć.
2. Do naczynia miksującego wsadzić sitko, odmierzyć kaszę
jaglaną, przepłukać pod bieżąca wodą. Ponownie włożyć sitko do naczynia i zalać
wodą na 0,5 - 1 cm ponad kaszę, ugotować
15 – 20 min / Varoma / obr 1, odstawić do
ostygnięcia
3. Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, zmiksować 5 s / obr 5, przełożyć do innego
naczynia
4. Do naczynia miksującego włożyć pestki dyni i kaszę jaglaną, zmiksować
10 s / obr 10. Przełożyć do innej
miseczki
5. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę , pietruszkę ,
cebulę, czosnek, zmiksować 3 s / obr 6, zgarnąć kopystkę na dno naczynia
6. Dodać olej, dusić do miękkości 5 min / 100 C/ obr 1
7. Dodać pestki dyni, kaszę,
pomidory, przyprawy, wymieszać 15 s /
obr wsteczne 5
8. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem. Pędzlem wysmarować
również wierzch pasztetu.
9. Piec 40 min w temperaturze 170 –
180 C
WSKAZÓWKI
1.
Przepis na TM31, TM5
2.
Pestki dyni można zamienić na orzechy włoskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz