sobota, 26 grudnia 2015

PASZTET Z PESTEK DYNI

SKŁADNIKI

1 szklanka pestek dyni (200 g)

100 g suszonych pomidorów

50 g kaszy jaglanej
(waga przed ugotowaniem)

110 g cebuli

130 g marchewki

165 g pietruszki, korzeń

2 ząbki czosnku

50 g oleju / oliwy

1 łyżeczka soli

⅓ łyżeczki pieprzu

1 – 2 szczypty kurkumy (opcjonalnie)

½ łyżeczki ostrej papryki



WYKONANIE

1.      Pestki dyni zalać zimną wodą, odstawić na noc, odsączyć.

2.     Do naczynia miksującego wsadzić sitko, odmierzyć kaszę jaglaną, przepłukać pod bieżąca wodą. Ponownie włożyć sitko do naczynia i zalać wodą na 0,5 - 1 cm ponad  kaszę, ugotować 15 – 20  min / Varoma / obr 1, odstawić do ostygnięcia

3.  Do naczynia miksującego włożyć suszone pomidory, zmiksować 5 s / obr 5, przełożyć do innego naczynia

4.   Do naczynia miksującego włożyć pestki dyni i kaszę jaglaną, zmiksować 10 s / obr 10. Przełożyć do innej miseczki

5.  Do naczynia miksującego włożyć marchewkę , pietruszkę , cebulę, czosnek, zmiksować 3 s /  obr 6,  zgarnąć kopystkę na dno naczynia

6.      Dodać olej, dusić do miękkości 5 min / 100 C/ obr 1

7.     Dodać pestki dyni, kaszę, pomidory, przyprawy, wymieszać 15 s / obr wsteczne 5

8. Przełożyć do formy wysmarowanej olejem. Pędzlem wysmarować również wierzch  pasztetu.

9.     Piec 40 min w temperaturze 170 – 180 C




WSKAZÓWKI

1.          Przepis na TM31, TM5

2.          Pestki dyni można zamienić na orzechy włoskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...