SKŁADNIKI
70 g pora,
pokrojonego na kawałki
pokrojonego na kawałki
50 g marchewki,
pokrojonej na kawałki
600 g cukinii,
pokrojonej na kawałki, pozbawionej nasion
pokrojonej na kawałki, pozbawionej nasion
1 łyżeczka soli
⅓ łyżeczki pieprzu
łyżka bulionu drobiowego
wykonanego w TM
(lub kostka rosołowa)
(lub kostka rosołowa)
550 g wody
40 g szpinaku
10 g świeżej bazylii
(dobra garść)
(dobra garść)
50 kremowego serka
topionego
70 g gęstego jogurtu naturalnego
kilka plastrów szynki
długodojrzewającej
(np. parmeńska)
(np. parmeńska)
ugotowany pęczak
WYKONANIE
1. Kaszę pęczak ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli
gotujesz ją w Thermomixie pamiętaj, ze musisz nalać wody tak aby na centymetr
zakrywała kaszę.
2. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Szynkę pokrój w
paski i wstaw na 15 – 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Upieczone chipsy
wyłóż na papierowy ręcznik.
3. Do naczynia miksującego włóż por, marchew i cukinię, zmiksuj 4 s / obr 5.
Zgarnij kopystką na dno naczynia.
4. Dodaj wodę, sól, pieprz, kostkę bulionu drobiowego, gotuj 15
min / 100 C / obr 2.
5. Dodaj szpinak, bazylię, jogurt, serek, gotuj 2 min / 90 C/
obr 2. Pod koniec zmiksuj na wysokich obrotach 7 – 9/ 20 s.
6. Podawaj ciepłe z
kaszą oraz chipsami z szynki
- Przepis autorski -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz