wtorek, 22 września 2015

ZUPA KREM Z CUKINII z szynką parmeńską




SKŁADNIKI

70 g pora,
pokrojonego na kawałki

50 g marchewki,
pokrojonej na kawałki

600 g cukinii,
pokrojonej na kawałki, pozbawionej nasion

1 łyżeczka soli

⅓  łyżeczki pieprzu

łyżka bulionu drobiowego wykonanego w TM
(lub kostka rosołowa)

550 g wody

40 g szpinaku

10 g świeżej  bazylii
(dobra garść)

50 kremowego serka topionego

70 g  gęstego jogurtu naturalnego

kilka plastrów szynki długodojrzewającej
(np. parmeńska)

ugotowany pęczak






WYKONANIE

1. Kaszę pęczak ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Jeśli gotujesz ją w Thermomixie pamiętaj, ze musisz nalać wody tak aby na centymetr zakrywała kaszę.

2.     Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C. Szynkę pokrój w paski i wstaw na 15 – 20 minut do rozgrzanego piekarnika. Upieczone chipsy wyłóż na papierowy ręcznik.

3.  Do naczynia miksującego włóż por,  marchew i cukinię, zmiksuj 4 s / obr 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.

4.     Dodaj wodę, sól, pieprz, kostkę bulionu drobiowego, gotuj 15 min / 100 C / obr 2.

5.  Dodaj szpinak, bazylię, jogurt, serek, gotuj 2 min / 90 C/ obr 2. Pod koniec zmiksuj na wysokich obrotach 7 – 9/ 20 s.

6.      Podawaj ciepłe  z kaszą oraz chipsami z szynki






- Przepis autorski -

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...