wtorek, 22 września 2015

TARTA ZE ŚLIWKAMI W KREMIE MIGDAŁOWYM

Do przygotowania tarty będzie Wam potrzebna porcja kruchego ciasta – może być  gotowe kupione w sklepie lub możecie  śmiało wykorzystać swój ulubiony przepis .  Jeśli takiego nie macie, poniżej znajdziecie propozycję , którą znalazłam w jednym z odcinków Pytania na Śniadanie. Amaretto możecie ominąć, jednak uważam , ze bardzo fajnie podkreśla ono smak migdałów.
Decyzję jak zawsze pozostawiam Wam :)


SKŁADNIKI

Ok. 0,5 kg śliwek,
wypestkowanych, przekrojonych na połówki

30 g cukru  pudru
(do posypania ciasta)

Ciasto kruche
250 g mąki pszennej

180 g masła

80 g cukru

2 jajka

szczypta soli

Krem migdałowy
100 g płatków migdałów

80 g cukru

100 g miękkiego masła

2 duże jajka

2 łyżki likieru amaretto






WYKONANIE

1.    Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego, wymieszać 20 s / obr. 4. Wyłożyć ciasto na formę do tarty, wyrównać, nakłuć spód raz przy razie.. Odstawić do zamrażalnika, nastawić piekarnik na 175 C

2.    Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały i cukier, zmiksować 10 s / obr. 10

3.   Dodać masło,  likier , jajka, wymieszać 20 s/ obr. 5. Wyłożyć krem na zmrożone ciasto. Wyrównać, ułożyć śliwki skórką do dołu, dociskając każdą lekko.

4. Wstawić do gorącego piekarnika na 30-35 minut. Krem powinien ładnie się zarumienić. Jak ostygnie posypać cukrem pudrem.






WSKAZÓWKI

1.       Śliwki można zastąpić innymi kwaśnymi owocami typu wiśnie, czereśnie itp.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...