Decyzję jak zawsze pozostawiam Wam :)
SKŁADNIKI
Ok. 0,5 kg śliwek,
wypestkowanych, przekrojonych na połówki
wypestkowanych, przekrojonych na połówki
30 g cukru pudru
(do posypania ciasta)
(do posypania ciasta)
Ciasto kruche
250 g mąki pszennej
180 g masła
80 g cukru
2 jajka
szczypta soli
Krem migdałowy
100 g płatków migdałów
80 g cukru
100 g miękkiego masła
2 duże jajka
2 łyżki likieru amaretto
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na
ciasto włożyć do naczynia miksującego, wymieszać 20 s / obr. 4. Wyłożyć ciasto
na formę do tarty, wyrównać, nakłuć spód raz przy razie.. Odstawić do
zamrażalnika, nastawić piekarnik na 175 C
2. Do czystego i suchego
naczynia miksującego włożyć migdały i cukier, zmiksować 10 s / obr. 10
3. Dodać masło, likier , jajka, wymieszać 20 s/ obr. 5.
Wyłożyć krem na zmrożone ciasto. Wyrównać, ułożyć śliwki skórką do dołu,
dociskając każdą lekko.
4. Wstawić do gorącego
piekarnika na 30-35 minut. Krem powinien ładnie się zarumienić. Jak ostygnie posypać
cukrem pudrem.
WSKAZÓWKI
1. Śliwki można zastąpić
innymi kwaśnymi owocami typu wiśnie, czereśnie itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz