Dziś zapraszam Was na
pyszności ze śliwkami. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu słodko-kwaśny deser. Polecam z amaretto.
SKŁADNIKI
1 kg ciemnych śliwek,
bez pestek, przekrojonych na pół
bez pestek, przekrojonych na pół
cukier trzcinowy do obsypania
śliwek
20 g masła
Krem:
skórka z ¼ pomarańcza,
starta na cieniutkich oczkach
starta na cieniutkich oczkach
2 łyżki cukru pudru
wykonanego w TM
3 łyżki śmietanki
najlepiej 36%
250 g serka mascarpone
szczypta cynamonu
15 g amaretto
(opcjonalnie)
Potrzebne będzie:
tarka o małych dziurkach
naczynie żaroodporne
WYKONANIE
1.
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem,
wymieszać 2 min / obr. 2. Przełożyć
do innego naczynia , odstawić do lodówki.
2.
Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.
3.
Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 1 min 30 s / 90 C / obr 1. Polać
śliwki, posypać cukrem trzcinowym wg uznania.
4.
Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C
5.
Podawać z kremem
WSKAZÓWKI
1.
Przepis na TM21, TM31, TM5
2.
Wersję dla dorosłych proponuję wzbogacić o amaretto
3.
Śliwki można posypać również płatkami migdałów
Przepis : z programu
Pytanie na Śniadanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz