czwartek, 17 września 2015

PIECZONE SLIWKI Z KREMEM CYNAMONOWYM




Dziś zapraszam Was na pyszności ze śliwkami. Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu słodko-kwaśny deser. Polecam z amaretto.




























SKŁADNIKI

1 kg ciemnych śliwek,
bez pestek, przekrojonych na pół

cukier trzcinowy do obsypania śliwek

20 g masła



Krem:
skórka  z  ¼ pomarańcza,
starta  na cieniutkich oczkach

2 łyżki cukru pudru wykonanego w TM

3 łyżki śmietanki najlepiej 36%

250 g serka mascarpone

szczypta cynamonu

15 g amaretto (opcjonalnie)



Potrzebne będzie:

tarka o małych dziurkach

naczynie żaroodporne






  
WYKONANIE

1.          Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na krem, wymieszać 2 min / obr. 2. Przełożyć do innego naczynia , odstawić do lodówki.

2.          Śliwki ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.

3.          Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 1 min 30 s / 90 C / obr 1. Polać śliwki, posypać cukrem trzcinowym wg uznania.

4.           Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do  200 C

5.          Podawać z kremem



WSKAZÓWKI

1.          Przepis na TM21, TM31, TM5

2.          Wersję dla dorosłych proponuję wzbogacić o amaretto 

3.          Śliwki można posypać również płatkami migdałów 




Przepis : z programu Pytanie na Śniadanie
... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...