wtorek, 1 września 2015

TOSKAŃSKI CHLEB POMIDOROWY

Pochwaliłam się Wam, ze chlebek już wyrasta, a tu po upieczeniu okazał się zakalec z intensywnym zapachem drożdży. Przerabianie przepisów na Thermomix nie zawsze musi wydawać się takie proste jak się okazuje. Obiecałam Wam jednak , więc motywacja była Po  jednym niepowodzeniu i  konsultacjach z autorką oryginalnego przepisu chlebek nadaje się wreszcie do konsumpcji. 






SKŁADNIKI


400 g mąki pszennej typ 650

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

50 g koncentratu pomidorowego

1 pomidor
(obrany ze skóry, pokrojony w kostkę)
300 g letniej wody

25 g oliwy

15 g świeżych drożdży
(lub 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant)
łyżeczka cukru

1,5 łyżeczki soli






WYKONANIE


1. Do naczynia miksującego dodać drożdże, 100 g wody, cukier, 50 g mąki pszennej. Zrobić zaczyn 2 min. / 37 C/ obr. 1. Odstawić na 5-10 minut.

2. Dodać 250 g mąki pszennej i pozostałe składniki, wyrobić 3 min / obr.  interwał 

3.    Dodać pomidora i resztę mąki pszennej  (100 g) – 1 min / obr.  interwał

4. Formę żaroodporną (lub keksówkę) smarujemy oliwą. Wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.




5.     Wyrośnięte ciasto skrapiamy z wierzchu wodą.

6. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą.

7.  Chleb pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

8.  Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.



WSKAZÓWKI

1. Ciasto po wyrobieniu powinno mieć gęstą, ale kleistą konsystencję. Jeśli ciasto będzie rzadkie, lejące należy dodać więcej mąki i przedłużyć wyrabianie.

2. Pomidora można dodać pod koniec wyrabiania  przez otwór pokrywy- wtedy kawałki nie będą bardzo rozdrobnione

3. Mąkę pszenna pełnoziarnistą można zamienić na orkiszową jasną typ 720 lub orkiszową pełnoziarnistą. Ja dodałam mąkę orkiszową firmy Melvit do wypieku domowego chleba.

4.  Przepis na TM21,  TM31,  TM5





.
Przepis : Smakowity Chleb / zmieniłam proporcje i przerobiłam na Thermomix






...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...