wtorek, 25 sierpnia 2015

CYNAMONOWE GOFRY Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI



A o to dziś dla Was cynamonowe co nieco.

Karmelizowane jabłka możecie wykorzystać do wielu innych deserów…

 np.  do lodów, naleśników itp. 




SKŁADNIKI
(na 6-8 gofrów)


Ciasto:

3 jajka

230 g  mleka

175 g mąki

szczypta soli

5 g proszku do pieczenia

łyżeczka  cynamonu

50 g cukru

90 g masła



Przybranie:

50 g cukru

3 jabłka, 
obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych

2 łyżki masła

1-2 łyżki miodu

łyżeczka cynamonu

3 goździki

szczypta gałki muszkatołowej

sok z połowy cytryny










WYKONANIE



Przybranie:


1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zmiksować 10 s / obr 10, przełożyć do innego naczynia

2.  Do naczynia miksującego włożyć jabłka, zmiksować 3 s / obr 4 (można drobniej wg uznania)

3. Dodać masło, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, dusić 4 min / 90 C/ obr. wsteczne 1

4.  Dodać miód, dusić 2 min / 90 C / obr. wsteczne 1

5.   Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny. Przełożyć do innego naczynia.



Ciasto:

1. Do czystego i suchego naczynia włożyć białka jaj, dodać szczyptę soli, założyć motylek, ubijać na obr  4 do momentu aż białka  ubiją się. Przełożyć do innego naczynia.

2. Do naczynia miksującego (nie trzeba myć po białkach) dodać masło, roztopić 2 min / 100 C / obr 2,  przelać do innego naczynia

3. Do naczynia miksującego dodać mąkę, mleko, cukier, proszek, cynamon i jajka wymieszać 10 s / obr. 5

4.  Dodać ostudzone, roztopione  masło , wymieszać 10 s / obr 2

5.  Dodać pianę z białek, wymieszać 20 s / obr.  wsteczne 3

6. Piec w gofrownicy bądź w silikonowych formach na gofry : w piekarniku. Gofry umieścić na nienagrzanej kratce piekarnika i piec 11 minut w nagrzanym piekarniku do temp 220 C z funkcją termoobiegu. Następnie przewrócić gofry na drugą stronę i piec jeszcze 3- 4 minuty.

7.Podawać z karmelizowanymi jabłkami, (gruszkami) posypanymi cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło




WSKAZÓWKI



1.   Zamiast jabłek można użyć gruszek bądź połączyć pół na pół jabłka i gruszki


2. Owoce można pociąć w grubszą kostkę i karmelizować na patelni, wówczas owoce będą miały bardziej zwartą formę i będą twardsze




- przepis autorski -




.. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...