A o to dziś dla Was cynamonowe co nieco.
Karmelizowane jabłka możecie wykorzystać do wielu innych deserów…
np. do lodów, naleśników itp.
SKŁADNIKI
(na 6-8 gofrów)
Ciasto:
3 jajka
230 g mleka
175 g mąki
szczypta soli
5 g proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
50 g cukru
90 g masła
Przybranie:
50 g cukru
3 jabłka,
obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych
2 łyżki masła
1-2 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
3 goździki
szczypta gałki muszkatołowej
sok z połowy cytryny
WYKONANIE
Przybranie:
1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zmiksować 10 s / obr 10, przełożyć do innego
naczynia
2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, zmiksować 3 s / obr 4 (można drobniej wg uznania)
3. Dodać masło, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, dusić 4 min / 90 C/ obr. wsteczne 1
4. Dodać miód, dusić 2
min / 90 C / obr. wsteczne 1
5. Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny. Przełożyć do innego
naczynia.
Ciasto:
1. Do czystego i suchego naczynia włożyć białka jaj, dodać
szczyptę soli, założyć motylek, ubijać na obr
4 do momentu aż białka ubiją się. Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego (nie trzeba myć po białkach) dodać
masło, roztopić 2 min / 100 C / obr 2,
przelać do innego naczynia
3. Do naczynia miksującego dodać mąkę, mleko, cukier, proszek,
cynamon i jajka wymieszać 10 s / obr. 5
4. Dodać ostudzone, roztopione masło , wymieszać 10 s / obr 2
5. Dodać pianę z białek, wymieszać 20 s / obr. wsteczne 3
6. Piec w gofrownicy bądź w silikonowych formach na gofry : w piekarniku.
Gofry umieścić na nienagrzanej kratce piekarnika i piec 11 minut w nagrzanym
piekarniku do temp 220 C z funkcją termoobiegu. Następnie przewrócić gofry na
drugą stronę i piec jeszcze 3- 4 minuty.
7.Podawać z karmelizowanymi jabłkami, (gruszkami) posypanymi
cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło
WSKAZÓWKI
1. Zamiast jabłek można użyć gruszek bądź połączyć pół na pół
jabłka i gruszki
2. Owoce można pociąć w grubszą kostkę i karmelizować na
patelni, wówczas owoce będą miały bardziej zwartą formę i będą twardsze
- przepis autorski -
..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz