SKŁADNIKI
Ciasto:
170 g mąki pszennej
90
g wody, letniej
10
g świeżych drożdży
10
g oliwy z oliwek
1/2
łyżeczki soli
1/4
łyżeczki cukru
Dodatki:
250
g sera mozarella,
odsączonego z zalewy, pokrojongo na kawałki
odsączonego z zalewy, pokrojongo na kawałki
90
g cebuli,
przekrojonej na pół
przekrojonej na pół
1
ząbek czosnku
10
g oliwy z oliwek
200
g pomidorów,
bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub krojonych pomidorów z puszki dobrze odsączonych
bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
lub krojonych pomidorów z puszki dobrze odsączonych
1/2
łyżeczki soli
1/4
łyżeczki pieprzu czarnego
8-10
plastrów szynki parmeńskiej
40-50
g rukoli, świeżej
10
liści bazylii
30
g sera parmezan
WYKONANIE
Ciasto:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 250 C,
dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę,
wlać wodę, dodać świeże drożdże, oliwę sól i cukier, wyrobić 2 min / funkcja wyrabiania ciasta
3. ciasto wyłożyć na obficie wysypaną
mąką powierzchnię i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt i
wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce.
Dodatki:
1. Do naczynia miksującego włożyć
mozarellę, rozdrobnić 3
s / obr 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę
i czosnek, rozdrobnić 3
s / obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno
naczynia .
3. Dodać oliwę, dusić 3 min / Varoma/ obr. 1
4. Dodać pomidory, sól, pieprz,
wymieszać 20 s. / obr. 5.
5. Składniki z naczynia równomiernie
wyłozyć na cieście, na wierzchu rozłożyć rozdrobnioną mozarellę. Piec 8-12 min
(250 C) na najniższej półcelub na spodzie piekarnika
6. Na upieczonej pizzy rozłożyć plastry
szynki, posypać rukolą i bazylią. Bezpośrednio nad pizzą pokroić parmezan (ja
starłam na tarce). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
WSKAZÓWKI
1. Szynkę parmeńską można zastąpić
jakąkolwiek szynką długodojrzewającą
2. Ja jako, ze nie jestem fanem takiej
surowej szynki to ułożyłam ją na pizzy jeszcze przed pieczeniem - wyszło w sam
raz :)
3. Gotową pizzę można polać oliwą
czosnkową lub oliwą chili
4. Przepis na TM5, TM31, TM21
- przepis: książka
Kuchnia Śródziemnomorska -
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz