sobota, 22 sierpnia 2015

PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I RUKOLĄ ( na cienkim cieście)




 
SKŁADNIKI 

Ciasto:

170 g mąki pszennej

90 g wody, letniej

10 g świeżych drożdży

10 g oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki cukru


Dodatki:

250 g sera mozarella, 
odsączonego z zalewy, pokrojongo na kawałki

90 g cebuli, 
przekrojonej na pół

1 ząbek czosnku

10 g oliwy z oliwek

200 g pomidorów, 
bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki 
lub krojonych pomidorów z puszki dobrze odsączonych

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

8-10 plastrów szynki parmeńskiej

40-50 g rukoli, świeżej

10 liści bazylii

30 g sera parmezan


WYKONANIE
Ciasto:

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 250 C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia

2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, wlać wodę, dodać świeże drożdże, oliwę sól i cukier, wyrobić 2 min / funkcja wyrabiania ciasta

3. ciasto wyłożyć na obficie wysypaną mąką powierzchnię i krótko wyrobić, następnie rozwałkować na cienki prostokąt i wyłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce.

 
Dodatki:

1. Do naczynia miksującego włożyć mozarellę, rozdrobnić 3 s / obr 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić

2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s / obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia .

3. Dodać oliwę, dusić 3 min / Varoma/ obr. 1

4. Dodać pomidory, sól, pieprz, wymieszać 20 s. / obr. 5.

5. Składniki z naczynia równomiernie wyłozyć na cieście, na wierzchu rozłożyć rozdrobnioną mozarellę. Piec 8-12 min (250 C) na najniższej półcelub na spodzie piekarnika

6. Na upieczonej pizzy rozłożyć plastry szynki, posypać rukolą i bazylią. Bezpośrednio nad pizzą pokroić parmezan (ja starłam na tarce). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.



WSKAZÓWKI
1. Szynkę parmeńską można zastąpić jakąkolwiek szynką długodojrzewającą

2. Ja jako, ze nie jestem fanem takiej surowej szynki to ułożyłam ją na pizzy jeszcze przed pieczeniem - wyszło w sam raz :)

3. Gotową pizzę można polać oliwą czosnkową lub oliwą chili

4. Przepis na TM5, TM31, TM21




- przepis: książka Kuchnia Śródziemnomorska -
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...