czwartek, 20 sierpnia 2015

MAKOWIEC JAPOŃSKI




SKŁADNIKI


Makowiec:

9 jajek

1 szczypta soli

350 g maku

300 g cukru pudru

240 g masła,
miękkiego, pokrojonego na kawałki

600 g jabłek,
pokrojonych na kawałki, bez gniazd nasiennych

100 g żurawiny suszonej

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego

80 g kaszy manny

3 łyżeczki proszku do pieczenia



Polewa:

150 g gorzkiej czekolady
(o zawartości 70% kakao)

100 g masła,
pokrojonego na kawałki

wiórki kokosowe
do posypania makowca







WYKONANIE

Makowiec:

   1.    Rozgrzać piekarnik do temp. 200 C. Formę (ok. 29 x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2.     Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak, zemleć 30 s / obr. 10 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić

3.     Do naczynia miksującego wsypać cukier (jeśli robicie cukier puder), zemleć 30 s / obr 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić

4. Założyć motylek. Do suchego naczynia miksującego wlać białka jaj, dodać szczyptę soli, ubijać 4 min / 37 C / obr 4

5.     Zdjąć motylek, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
 
6. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło i żółtka, wymieszać 2 min / obr. 5

7.      Dodać jabłka, wymieszać 15 s / obr. 4

8.   Dodać zmielony mak, żurawinę, ekstrakt migdałowy, kaszę mannę i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s / obr. 4

9.    Dodać wcześniej ubite białka, wymieszać przy pomocy kopystki  1 min. / obr. 1. W razie potrzeby wymieszać kopystka aż do połączenia się składników. Masę przelać do formy, piec 55 min (200 C). Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem, powinien być suchy. W przeciwnym razie wydłużyć czas pieczenia do ok. 3 min. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na 1 godz.  Przygotować polewę






Polewa:

      1.    Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4 s. /obr. 7.
 
2.   Czekoladę zgarnąć kopystka na dno naczynia miksującego.

3.  Dodać masło, podgrzać 4 min. / 50 C/ obr. 3. Polewę wylać na ostudzone ciasto, makowiec podawać posypany wiórkami kokosowymi





WSKAZÓWKA
 
1.   Przyda ci się: papier do pieczenia, forma do pieczenia 29 x 36, wykałaczka
 






- przepis: Sławomir Zabawa / kolekcja: Thermomix 20 lat w Polsce- 






.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...