SKŁADNIKI
Makowiec:
9 jajek
1 szczypta soli
350 g maku
300 g cukru pudru
240 g masła,
miękkiego, pokrojonego na kawałki
600 g jabłek,
pokrojonych na kawałki, bez gniazd nasiennych
pokrojonych na kawałki, bez gniazd nasiennych
100 g żurawiny suszonej
1 łyżeczka naturalnego
ekstraktu migdałowego
80 g kaszy manny
3 łyżeczki proszku do
pieczenia
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
(o zawartości 70% kakao)
(o zawartości 70% kakao)
100 g masła,
pokrojonego na kawałki
pokrojonego na kawałki
wiórki kokosowe
do posypania makowca
WYKONANIE
Makowiec:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 C. Formę (ok. 29 x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,
odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak, zemleć 30 s / obr. 10 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić
3. Do naczynia miksującego wsypać cukier (jeśli robicie cukier puder), zemleć 30 s / obr 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić
4. Założyć motylek. Do suchego naczynia miksującego wlać białka jaj, dodać szczyptę soli, ubijać 4 min / 37 C / obr 4
5. Zdjąć motylek, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
6. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło i żółtka, wymieszać 2 min / obr. 5
7. Dodać jabłka, wymieszać 15 s / obr. 4
8. Dodać zmielony mak, żurawinę, ekstrakt migdałowy, kaszę mannę i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s / obr. 4
9. Dodać wcześniej ubite białka, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min. / obr. 1. W razie potrzeby wymieszać kopystka aż do połączenia się składników. Masę przelać do formy, piec 55 min (200 C). Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem, powinien być suchy. W przeciwnym razie wydłużyć czas pieczenia do ok. 3 min. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na 1 godz. Przygotować polewę
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak, zemleć 30 s / obr. 10 . Przełożyć do innego naczynia, odstawić
3. Do naczynia miksującego wsypać cukier (jeśli robicie cukier puder), zemleć 30 s / obr 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić
4. Założyć motylek. Do suchego naczynia miksującego wlać białka jaj, dodać szczyptę soli, ubijać 4 min / 37 C / obr 4
5. Zdjąć motylek, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
6. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło i żółtka, wymieszać 2 min / obr. 5
7. Dodać jabłka, wymieszać 15 s / obr. 4
8. Dodać zmielony mak, żurawinę, ekstrakt migdałowy, kaszę mannę i proszek do pieczenia, wymieszać 15 s / obr. 4
9. Dodać wcześniej ubite białka, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min. / obr. 1. W razie potrzeby wymieszać kopystka aż do połączenia się składników. Masę przelać do formy, piec 55 min (200 C). Po tym czasie sprawdzić ciasto patyczkiem, powinien być suchy. W przeciwnym razie wydłużyć czas pieczenia do ok. 3 min. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na 1 godz. Przygotować polewę
Polewa:
1. Do naczynia
miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 4
s. /obr. 7.
2. Czekoladę zgarnąć kopystka na dno naczynia miksującego.
3. Dodać masło, podgrzać 4 min. / 50 C/ obr. 3. Polewę wylać na ostudzone ciasto, makowiec podawać posypany wiórkami kokosowymi
2. Czekoladę zgarnąć kopystka na dno naczynia miksującego.
3. Dodać masło, podgrzać 4 min. / 50 C/ obr. 3. Polewę wylać na ostudzone ciasto, makowiec podawać posypany wiórkami kokosowymi
WSKAZÓWKA
1. Przyda ci się: papier do pieczenia, forma do pieczenia 29 x 36, wykałaczka
- przepis: Sławomir
Zabawa / kolekcja: Thermomix 20 lat w Polsce-
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz