SKŁADNIKI
(na 6 porcji)
(na 6 porcji)
70 g sera parmezan,
pokrojonego na kawałki (3 cm)
pokrojonego na kawałki (3 cm)
100 g szynki ser rano,
pokrojonej w kostkę (1 cm)lub surowej szynki
pokrojonej w kostkę (1 cm)lub surowej szynki
100 g kiełbasy chorizo,
pokrojonej w plastry (1cm )lub kiełbasy paprykowej
pokrojonej w plastry (1cm )lub kiełbasy paprykowej
120 g cebuli, przekrojonej na pól
30 g oliwy z oliwek
400 g pomidorów z puszki,
całych w zalewie
całych w zalewie
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki suszonego oregano
430 g wody
350 g makaronu, suchego, typu penne
lub podobnego krótkiego tego typu
lub podobnego krótkiego tego typu
WYKONANIE
1. Do naczynia miksującego
włożyć parmezan, rozdrobnić 10 s / obr.
10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić
2. Do naczynia miksującego
włożyć szynkę i kiełbasę, rozdrobnić 6 s
/ obr 10. (lub dla TM5: Turbo / 0.5 s / 6-8 razy. Przełożyć do innego
naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego
włożyć cebulę, dodać oliwę z oliwek,
rozdrobnić 4 s / obr 4, następnie dusić 7 min / 120 C / obr. 1.
rozdrobnić 4 s / obr 4, następnie dusić 7 min / 120 C / obr. 1.
4. Dodać pomidory z puszki
(łącznie z zalewą), gotować 6 min. /
Varoma/ obr. 1.
5. Dodać rozdrobnioną szynkę
i kiełbasę, sól, oregano i wodę, gotować
4 min /100 C / obr. 1.
4 min /100 C / obr. 1.
6. Dodać makaron, gotować zgodnie z czasem podanym na
opakowaniu
/ 100 C/ obr. wsteczne 1. lub do uzyskania twardości aldente.
/ 100 C/ obr. wsteczne 1. lub do uzyskania twardości aldente.
7. Danie podawać
bezpośrednio po przygotowaniu
WYKONANIE
1. Wartość energetyczna na
porcję: 597 kcal/ białko 32 g
2. Ja zamiast parmezanu
dodałam ser edamski i wyszło równie pyszne
3. Można również ułożyć
makaron w naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem i umieścić pod rozgrzaną grzałką
piekarnika (funkcja grill, aż ser się
roztopi i zarumieni
4. Przepis na TM31, TM5
.
Przepis : książka Kulinarne ABC str. 120
...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz