środa, 12 sierpnia 2015

ZUPA SEROWO - BROKUŁOWA

Zupa serowo - brokułowa to smaczny pomysł na obiad. Smakuje wyśmienicie z grzankami, np. czosnkowymi. Przepis znaleziony w jednej z gazet i przerobiony na Thermomix (sprawdzony) :)



 



SKŁADNIKI


300 g różyczek brokułu

30 g masła

2 łyżki mąki

30 g białego, wytrawnego wina

400 g mleka

150 g żółtego sera

50 g serka topionego

2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

700 g wody

1 łyżka bulionu warzywnego
wykonanego w TM

½ łyżeczki soli

łyżeczki pieprzu

łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki oleju (najlepiej dyniowego)




WYKONANIE


1.   Do naczynia miksującego włóż ser pokrojony w kostkę 2- 3 cm, zmiksuj 2 s / obr 5. Przełóż do innego naczynia

2. Do naczynia wlej wodę i sól oraz bulion warzywny. Nałóż koszyczek. Do koszyczka włóż różyczki brokuła. Gotuj 13 min / Varoma / obr 1

3.Wyjmij koszyczek za pomocą kopystki. Odłóż kilka różyczek brokułu na talerz a resztę włóż do naczynia miksującego, miksuj 20 s / obr 9, odlej wywar do innego naczynia.

4.  Przygotuj beszamel : rozgrzej masło 2 min / 120 C / obr 1, dodaj mąkę i zasmaż 1 min / 120 C / obr 1. Dodaj mleko, bulion, wino, gotuj 2 min / 100 C / obr 2

5.   Dodaj ser żółty, ser topiony gotuj 10 min / 100 C/ obr 1, aż sery się rozpuszczą

6.   Przypraw miodem, pieprzem, gałką muszkatołową

7.   Przelej do misek, odczekaj chwilę aż lekko ostygnie i skrop olejem dyniowym – olej dyniowy traci na wartości w gorącej temperaturze

8.   Podawaj z różyczkami brokułu i grzankami czosnkowymi ( można dodać listki świeżych ziół)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...