SKŁADNIKI
300 g różyczek brokułu
30 g masła
2 łyżki mąki
30 g białego, wytrawnego wina
400 g mleka
150 g żółtego sera
50 g serka topionego
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
700 g wody
1 łyżka bulionu warzywnego
wykonanego w TM
wykonanego w TM
½ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
⅓ łyżeczki gałki
muszkatołowej
2 łyżki oleju (najlepiej dyniowego)
WYKONANIE
1.
Do naczynia miksującego włóż ser pokrojony w
kostkę 2- 3 cm, zmiksuj 2 s / obr 5. Przełóż do innego naczynia
2. Do naczynia wlej wodę i sól oraz bulion
warzywny. Nałóż koszyczek. Do koszyczka włóż różyczki brokuła. Gotuj 13 min /
Varoma / obr 1
3.Wyjmij koszyczek za pomocą kopystki. Odłóż kilka
różyczek brokułu na talerz a resztę włóż do naczynia miksującego, miksuj 20 s /
obr 9, odlej wywar do innego naczynia.
4. Przygotuj beszamel : rozgrzej masło 2 min / 120 C
/ obr 1, dodaj mąkę i zasmaż 1 min / 120 C / obr 1. Dodaj mleko, bulion, wino,
gotuj 2 min / 100 C / obr 2
5.
Dodaj ser żółty, ser topiony gotuj 10 min / 100
C/ obr 1, aż sery się rozpuszczą
6.
Przypraw miodem, pieprzem, gałką muszkatołową
7.
Przelej do misek, odczekaj chwilę aż lekko
ostygnie i skrop olejem dyniowym – olej dyniowy traci na wartości w gorącej
temperaturze
8.
Podawaj z różyczkami brokułu i grzankami
czosnkowymi ( można dodać listki świeżych ziół)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz